Stanislav Bernard: Kdo rezonuje s hodnotami firmy, dobře zapadne do kolektivu

Je legendou českého pivovarnictví. Prosadil například odstupňovanou spotřební daň pro malé nezávislé pivovary, čímž odstartoval mimořádný rozvoj minipivovarů, kterých dnes máme v přepočtu na obyvatele zřejmě nejvíce na světě. Známý je ovšem především pivovar, který nese jeho jméno – Rodinný pivovar Bernard. Stanislav Bernard se dvěma kamarády před dvaatřiceti lety vydražil krachující rozpadlý pivovar. Nyní jeden z modernějších provozů u nás vaří pivo vynikající chutě a kvality. Vtipnou a odlišnou komunikací získala značka skvělou pověst a překročila hranice jak svého oboru, tak hranice naší země.

Stanislav Bernard

Rodinný pivovar Bernard aktuálně zaměstnává 260 lidí. Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard často uvádí, že je pyšný na stabilní tým, který se podařilo v pivovaru vybudovat a na vztahy, které v kolektivu panují. Právě o tom jsme si s ním povídali.

V pivovaru se už řadu let opíráte o firemní hodnoty. Jak jste k nim došli?

V době, kdy jsme měli asi 100 zaměstnanců, přišel syn s nápadem, že by bylo dobré mít vlastní firemní hodnoty, pomyslné Desatero, nějaký obecně platný princip. Dávalo mi to smysl, chtěl jsem ale, aby si hodnoty vybrali sami naši lidé a my to jen moderovali.

Diskuze trvala rok a půl. Lidé navrhovali, my jsme proškrtávali synonyma a vraceli upravené seznamy zpátky, aby si lidé vybrali, co je pro ně nejdůležitější. Nakonec zbylo pět slov – otevřenost, důvěra, spolupráce, odpovědnost a pozitivita. To bylo v roce 2008. Před dvěma lety jsem cítil, že je třeba ještě něco doříct. Doplnili jsme ještě pokoru a odvahu.

Jak se projevuje nastavení hodnot v každodenním životě pivovaru?

Už jsem o tom hovořil vícekrát, a je to stále platné. Těší mě, že máme známou a oblíbenou značku, že naše pivo chutná, vyhrává ceny po celém světě, že se nám daří. Ale tuhle „investici“ považuji za nejvýznamnější, kterou jsme kdy udělali. Utvořila základ tomu, že máme ve firmě otevřenou a přátelskou atmosféru. Že lidi nechodí do práce se sevřeným žaludkem, práce je baví a mají přirozenou potřebu se podílet na tom, aby naše pivo bylo co možná nejlepší a pivovaru se dařilo.

null

Jsou hodnoty nějak důležité a použitelné při výběru zaměstnanců? Jak to personalista pozná, zda uchazeč o místo s hodnotami souzní?

Jsou absolutně důležité. Nejen, že hodnoty máme popsané, ale člověk s nimi musí i vnitřně rezonovat, musí je cítit. Tím nemyslím, že by je měl mít neustále na paměti, ale je to jakýsi kód, který člověku běží „na pozadí“, nevědomě. Jistě, že při výběru sledujeme faktické údaje o uchazeči, ale ani nejpropracovanější dotazníky a pohovory neodpoví na vše, co personalista a patřičný manažer potřebují vědět.

Ale pak právě přichází ke slovu to, k čemu slova nepotřebujete, kdy cítíte, že to bude nebo nebude fungovat. Pokud někdo z týmu dříve nebo později odchází, nezřídka to bývá právě proto, že nerezonuje s hodnotami firmy, nezapadne do kolektivu. Jistě, pocity nás mohou oklamat, ale většinou se trefujeme dobře, máme velmi nízkou fluktuaci.

K třicátému výročí založení pivovaru jste otevřeli návštěvnické centrum. Jeho součástí je i krásná Pivnice Na Štokách, kde kromě piva nabízíte i skvělou gastronomii. Osud vám v době otevření příliš nehrál do karet, byla za námi vlna proticovidových opatření, která vyhnala množství lidí pryč z gastro oborů. Jak se vám v té situaci dařilo nabírat zaměstnance do úplně nového podniku?

Nebylo to jednoduché, to nepopírám. Ale podařilo se nám i zde sestavit tým, který se stabilizoval. Pro gastro obory je větší „obrátka“ zaměstnanců typická, ale řada lidí je s námi v kolektivu od počátku z doby, kdy jsme otevření centra připravovali. I tady hraje svoji roli atmosféra ve firmě, pracovní prostředí, pocit sounáležitosti se značkou…

null

Co vše se tedy v Návštěvnickém centru Bernard nachází, kromě již zmíněné Pivnice Na Štokách?

Návštěvnické centrum je takovým výchozím bodem prohlídek pivovaru. Návštěvníci jsou uvítáni na recepci, kde si je převezme průvodce. Poté se odeberou do kinosálu, kde shlédnou film o příběhu naší značky, který pro nás natočil Jiří Mádl. Po filmu stráví čas prohlídkou expozice, kde vidí suroviny, všechna piva, která vaříme a detailní 3D model pivovaru. Následuje již samotná prohlídka reálného provozu pivovaru, která je zakončena zpět v návštěvnickém centru ve Sládkově sále na ochutnávce degustačních piv.

Sládkův sál nevyužíváme jen k degustacím při prohlídkách, ale také na firemní akce a večírky, porady, školení, konference. Pořádáme zde také přednášky a koncerty. Je to takový multifunkční sál s vlastním barem, který je i variabilní díky mobilním akustickým příčkám. Dále máme v návštěvnickém centru obchod, kde mohou návštěvníci zakoupit všechna piva, která stáčíme či suvenýr či dárek pro své blízké. Venku je ještě rozhledna vybudovaná kolem funkčního pivovarského komína a nabízí neuvěřitelné výhledy do pivovaru i jeho okolí.

Zorganizovali jste kuchařskou soutěž BernardChef pro studenty gastronomických škol a nadšené amatéry. V čele poroty byl dobře známý renomovaný šéfkuchař Jaroslav Sapík. Byl to dobrý nápad, jak přilákat pozornost lidí z oboru k vaší značce a zároveň, jak vyhledat talenty pro kuchyň vaší pivnice.

Našim cílem bylo vyhledat talentované kuchaře, podpořit jejich snahu a chuť být ve svém oboru dobří. A také podpořit výuku tohoto oboru. Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem. A my jsme skutečně viděli řadu velmi šikovných a zdravě ambiciózních lidí, kteří mají v oboru budoucnost. Zároveň jsme se o výuce tohoto řemesla leccos dověděli. Někde o účasti v soutěži z různých důvodů neuvažovali, jinde pořádali školní předkolo, aby k nám do soutěže poslali toho nejlepšího reprezentanta.

Ať už budou mít úspěšní účastníci v budoucnu zájem pracovat u nás nebo si vyberou jiné zaměstnavatele, věřím, že zkušenost od nás a třeba i doklad o účasti v naší soutěži jim napomohou.

null

Podařilo se vám vybudovat silnou, oblíbenou značku. Hovoří o ní uchazeči, kteří se k vám hlásí?

Ano, mluví a těší nás to, že by rádi pracovali pro značku, kterou mají rádi, která je jim sympatická. Ale co je velmi důležité a co mě těší ještě více, že to říkají i ti, kteří s námi pracují třeba od počátku v roce 1991, nebo dokonce v pivovaru pracovali už před tím, než jsme ho převzali. Když vám řeknou, že je pro ně pivovar rodina, tak to člověka chytne za srdce. Věřím, že je to cítit i navenek, protože i v této době, kdy je situace na trhu práce složitá, je o místa u nás stále zájem.

 

Hodnocení eventových prostor očima experta

Hodnocení: 4.8 / 5

Pavla Pulchart
Pavla Pulchart
Business Development Manager, ASIANA Group

Návštěvnické centrum BERNARD v Humpolci se velmi rychle stalo kulturním centrem Vysočiny. Podobný objekt na pomezí Čech a Moravy dlouho chyběl.

 

Do detailu propracovaný design spolu s promyšleně využitým prostorem nabízí variabilní využití zejména pro skupinové akce.

 

Místo je vhodné pro výjezdní zasedání, školení, teambuilding či firemní večírky.

 

Důležitým faktorem je špičková gastronomie, která podtrhuje českou pivovarnickou kulturu a zároveň ji zvedá na dříve netušenou úroveň.

 

 Co však udělá návštěvu Návštěvnického centra Bernard nezapomenutelnou, je Genius Loci. Historie pivovaru, tvrdá práce, obrovská pokora k životu a tradici, to vše je shrnuto v krátkém filmu, který stojí za to shlédnout v kinosále. Pak je teprve zážitek kompletní a návštěvník pochopí kde se vlastně ocitl.

 

Výhody:

  • Poloha – v půli cesty z Prahy do Brna, blízko dálnice
  • Skvělá kuchyně
  • Všestranné využití
  • Doplňkové aktivity
  • Profesionální a milá obsluha

Nevýhody:

  • Omezená kapacita
  • Nemá vlastní ubytování (řešíme partnerstvím s hotely v pěší vzdálenosti)