Trenére, na slovíčko!

Myšlenka týmové spolupráce již existuje tak dlouho, že jen málokoho napadne, že její prvopočátky jsou ve světě sportu. Ale zatímco například baseballové týmy připravují divákům a fanouškům vzrušující podívanou, za kterou dotyční rádi zaplatí, ze života firmy se prvek hry jaksi vytratil. Jednotliví členové pracovního týmu by se svých úkolů spíše nejraději zbavili. Ačkoli manažera ve výsledném efektu nebudou čekat nadšené ovace, existují prvky, v nichž se může od baseballových trenérů a hráčů ledacos přiučit:
* Vybírejte a rozvíjejte ty správné hráče. Správný tým je tvořen „směsí“ superhvězd a nadějných talentů. Provádíte-li nábor, myslete na to, že týmová práce vyžaduje různé schopnosti a dovednosti.
* Soustřeďte se na hru. Členové týmu mohou pro samou práci zapomenout na cíl, kterého se snaží společně dosáhnout. Velmi často se také nechávají rozptylovat nedůležitými detaily. Týmoví manažeři musí stejně jako baseballoví koučové umět identifikovat nutnost změny strategie a se členy týmu ji prodiskutovat.
* Sledujte výkonnost hráčů. Snažte se rozpoznat slabá místa v týmu a včas navrhněte řešení.
* Stanovte pravidla a podporujte fair play. V téměř každém týmu někdy dojde ke konfliktům nebo jiným situacím, které ohrožují produktivitu týmu. Osoby, které trvale narušují činnost týmu, by měly být vyloučeny.
* Velmi důležitá je zpětná vazba. Každý člen týmu by měl vědět, že jeho výkonnost je důležitá. Manažer musí také umět členům týmu navrhnout možnosti zlepšení.
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal