Týmová práce aneb Co (ne)nechat být

Žádné pracoviště není imunní vůči neproduktivní dynamice. Týmovou práci může podrývat řada faktorů. Otázkou pro manažera zůstává, které nechat být a proti kterým zasáhnout.

Manažer by neměl zasahovat, pokud se jedná o problém, který si zjevně tým vyřeší při práci sám. Je to například situace, kdy na počátku projektu dominovali jen někteří členové, ale postupně začali přispívat všichni. Zasahovat není třeba ani v případě, kdy v týmu dojde k určité změně. Změna vedoucího týmu nebo nová fáze projektu může přinést do nefunkčního procesu novou pozitivní dynamiku. Pokud si nejste jisti, zda zasáhnout, sbírejte více informací.

Zasáhnout je naopak třeba, máte-li pocit, že to, co se děje, je jasný problém pro vás, ostatní členy týmu nebo efektivitu týmu. Totéž platí, když vidíte, že se situace zhoršuje nebo tým pracuje hůře než v minulých fázích projektu.

V případě zásahu si nejprve ujasněte, zda budete problém řešit s jednotlivcem nebo na skupinové úrovni. Důležité je také dobře zvážit intenzitu zásahu a správné načasování. Řiďte se svou intuicí.

-kk-
Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership