Upravte si pracovní prostředí

Nemusíte být géniové, abyste si uvědomili, že neuspořádané pracoviště vaší produktivitě nepřidá. I když máte v práci jen malý stůl v zastrčeném rohu velkého otevřeného pracoviště, můžete si vytvořit produktivní pracovní prostředí.

- Seďte rovně. Ergonomicky nejsprávnější není sedět vůči stolu v úhlu 90 stupňů, ale 110 stupňů. Ideální je pozice projektanta, protože podporuje přirozené křivky těla.

- Poznejte svůj nábytek. Naučte se nastavovat židli i stůl, jak vám to nejlépe vyhovuje.

- Určete si priority na pracovním stole. Proč byste měli mít telefon napravo od počítače, když ho vždy držíte v levé ruce? Věci, které používáte nejčastěji, byste měli mít co nejblíže.

- Označte si nábytek. Na každém novém pracovišti se zajímejte, jak pružný je váš nábytek. Označte si, jaké nastavení vám nejlépe vyhovuje.

- Udržujte kontakt s ostatními. Neseďte celý den. Vstaňte, projděte se po pracovišti a promluvte s kolegy. Konektivita je klíčem ke kreativitě.

- Mějte na paměti své zdraví a bezpečnost. I když je to především povinnost zaměstnavatele, i vy hrajete důležitou roli. Můžete například oznámit vedení, kde na vašem pracovišti dochází k častým pádům nebo jiným nehodám, které doposud nevedly k úrazům.

- Staňte se dobrovolným bezpečnostním pracovníkem. Ptejte se citlivě na otázky zdraví a bezpečnosti. Buďte tím, kdo vyřeší problémy, kterých si ostatní na pracovišti nevšímají.

- Převezměte kontrolu. Uvědomte si, že stres neplyne jen z dlouhé pracovní doby, ale především z nedostatku kontroly. Hledejte možnosti pružné práce.

- Výše uvedené dodržujte i doma. Tato pravidla platí i pro domácí kancelář.

- Pracujte pro úžasnou společnost. V našich snech pracujeme v kancelářích s místnostmi na pití kávy, pohovkami a pracovními stoly navrženými po konzultaci s námi. Některé firmy však podobné možnosti nabízejí. Při pracovním pohovoru se proto nebojte zeptat na pracovní prostředí.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online