V Česku je nejméně ICT specialistek z celé EU, Ness chce přispět ke změně

Zatímco v Evropské unii činí podíl žen na pozicích ICT specialistů 18,9 %, Česká republika je v tomto ohledu s pouhými 10,9 % jednoznačně nejhorší. Na rozdíl od většiny zemí, kde během posledních 10 let podíl ICT specialistek rostl, v ČR k žádnému zlepšení nedošlo. Společnost Ness Czech chce situaci změnit, a tak aktivně podporuje kariéru žen v IT. Vychází jim vstříc v řadě oblastí, od startovních pozic, přes flexibilitu až po vzdělávací a rozvojové programy. Nejvyšší zájem mají aktuálně uchazečky o IT pozice zaměřené na testování a Business Intelligence.

Ness - V Česku je nejméně ICT specialistek z celé EU

Největší podíl žen máme u pozic projektových koordinátorek, které u nás stoprocentně zastávají ženy. Téměř poloviční podíl žen máme na pozicích testerů, zhruba třetinový u projektových a kompetenčních manažerů a necelá pětina konzultantů v našem týmu jsou ženy,“ říká Helena Římovská, manažerka HR v Ness Czech, a pokračuje: „Vývojářky tvoří pětinu našeho vývojového týmu, což je na české poměry nadprůměrné. Pro srovnání, například v USA obsazují ženy čtvrtinu pozic softwarových inženýrů. Rádi bychom podíl žen dále zvyšovali, a proto se snažíme bořit mýty, které kolem IT panují. Například podle Evropského institutu genderové rovnosti škodlivé stereotypy o špatných technických schopnostech žen vedou k jejich nedostatku digitálního sebevědomí, což ovlivňuje počet žen v IT.“ Celkově pracuje v Nessu třetina žen a v nejvyšším vedení společnosti mají dokonce poloviční zastoupení.

Ženy hledají flexibilitu a jsou loajálnější

Mezi časté důvody, proč ženy volí kariéru v IT, patří setrvale vysoká poptávka po IT specialistech na pracovním trhu. Ženy v tom vidí příležitost k uplatnění, motivují je také nadstandardní mzdové podmínky a široká nabídka benefitů v oboru informačních technologií. „Uchazečky vítají zejména flexibilní pracovní dobu a možnost práce z domova, například při nemoci dětí. Tuto možnost u nás mají samozřejmě i muži, jen ji využívají méně,“ přibližuje Helena Římovská s tím, že pokud ženy na dané pozici vydrží alespoň dva roky, tak ve firmě zůstávají v průměru déle než muži.

Tester – vstupenka do IT

Mezi vhodné vstupní pozice pro uchazeče bez zkušeností v IT oboru patří oblast testování. Tak často startují svoji IT kariéru ženy i zde. Další oblastí jsou Business Intelligence role, které kombinují IT s pochopením byznysu a analytickými schopnostmi. „Často se jedná o absolventky vysokých škol s ekonomickým zaměřením, ale uspět mohou i ženy bez takového vzdělání, které si většinou udělají intenzivní kurz zaměřený na BI a SQL,“ líčí Petra Andrlová, Talent Acquisition Lead ve společnosti Ness Czech.

Ness má propracovaný program zaškolení a rozvoje nováčků, jejich interního vzdělávání a sdílení knowhow. V prvních třech měsících jde především o nezbytné technické a procesní znalosti. V dalším rozvoji pomáhá široká nabídka kurzů a interní koučink.

V EU téměř 10 milionů ICT specialistů

Poptávka po ICT odbornících je v Evropě setrvale vysoká a překračuje nabídku pracovního trhu. A to i přesto, že za posledních 10 let došlo podle Eurostatu v Evropské unii ke zvýšení počtu ICT specialistů o 57,8 % na 9,4 milionu lidí. Podíl žen na pozicích ICT specialistů v EU je 18,9 %, přičemž v Česku jich je zdaleka nejméně v rámci Evropské unie, pouze 10,9 %, ještě méně než v Maďarsku se 13,6 %. Přitom v ČR se mezi lety 2012-2022 podíl žen vůbec nezměnil, ačkoliv například na Slovensku vzrostl ze 13,4 % na 14,9 % a v Německu z 15,2 % na 19,0 %.

 

O společnostech Ness Czech a Ness Digital Engineering

Ness Czech, přední český systémový integrátor a součást mezinárodní skupiny Ness Digital Engineering, patří mezi největší poskytovatele IT služeb v České republice. Od roku 1993 se profiluje jako průkopník v zavádění nových technologií a softwarových produktů. Mezi nejvýznamnější zákazníky patří například O2 Czech Republic, Komerční Banka a ČÚZK. Ness Czech má pobočky v Praze, Brně a Ostravě, zaměstnává přes 260 lidí a její roční obrat činí přes 835 milionů korun.

Ness Digital Engineering je globální poskytovatel komplexních řešení a služeb v oblasti informačních technologií. NDE působí v Severní Americe, Evropě, na Blízkém východě a v Asii. Zaměstnává přes 4 500 lidí a spravuje 11 inovačních center.