V nejvýkonnějších firmách je HR strategickým partnerem

Efektivní řízení lidských zdrojů je pro firmy kritickým předpokladem úspěšného zvládnutí období ekonomické recese. Nejdůležitější roli při tom hraje řízení talentu, rozvoj vůdcovství, angažování zaměstnanců a strategické plánování pracovní síly. Vyplývá to z globálního výzkumu americké konzultační společnosti Boston Consulting Group (BCG) a Světové federace asociací personálního řízení (WFPMA) s názvem „Creating People Advantage 2010: How Companies Can Adapt Their HR Practices for Volatile Times“.

Výzkumu, který probíhal online formou, se zúčastnilo 5561 ředitelů lidských zdrojů a obchodních jednotek ze 109 zemí světa. Následovala série osobních rozhovorů s více než 150 manažery, většinou z nadnárodních společností. Ukázalo se, že firmy s nejlepšími výkony neinvestují fo HR jen více zdrojů, ale kompletně tuto funkci přenastavují.

Klíčová zjištění studie

- Nejvýkonnější firmy volí radikálně odlišný přístup k HR. Více se věnují měření výkonnosti zaměstnanců, transformaci HR do pozice strategického partnera vedení a budování zaměstnavatelské značky.

- Firmy se obecně příliš orientují na krátkodobé cíle. Nevěnují dostatečnou pozornost nadcházejícímu nedostatku vůdcovských dovedností na úrovni vyššího vedení, jehož vrchol se očekává mezi lety 2020 a 2030.

- Strategické plánování pracovní síly je kritickým, nicméně ne zcela pochopeným nástrojem. Stejně jako jakékoli jiné strategické plánování si žádá dlouhodobý horizont – pět a více let.

- Flexibilita funguje, škrty ne.

- Partnerství HR a obchodních jednotek je slibným konceptem, obě strany však potřebují zlepšit své dovednosti.

- Rovnováha pracovního života s osobním přestává být prioritou vzhledem k tomu, jak zaměstnavatelé přesouvají své soustředění na výkonnost.

- Zásadním předpokladem úspěchu jsou střední manažeři.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management