Vánoční oslavy na pracovišti: Hlavně ne nic povinného

Ilustrační snímek

S koncem roku přichází na pracovištích doba vánočních večírků a často i rozdávání dárků. Ne vždy jsou však tyto oslavy pro zaměstnance příjemnou záležitostí. Na co především si tedy dát pozor při plánování vánočních oslav?

Nenuťte nikoho k účasti na večírku

Smyslem společné oslavy je podpořit morálku zaměstnanců, nikoli ji ještě zhoršit tím, že budete vyžadovat povinnou účast. Naopak zaměstnanci, kteří se chtějí večírku zúčastnit, by měli mít možnost přijít a oslavovat. Neměli by zvedat telefony na recepci ani obsluhovat ostatní jako číšníci či šatnáři.

Nevybírejte vstupné

Zaměstnanci by neměli platit zaměstnavateli za to, že je někam pozve, a už vůbec ne za to, že je pozve na oslavu do vlastní kanceláře. Oslava se dá zařídit i levně a nikomu to nebude vadit. Mohlo by však vadit, kdybyste uspořádali dva samostatné večírky – nákladný pro manažery a levný pro ostatní. Pokud vaše firma právě prochází obdobím snižování platů a propuštění zaměstnanců, nepořádejte nákladný vánoční večírek. Pouze byste tím zhoršili pracovní morálku.

Nenuťte zaměstnance k vzájemné výměně dárků

Ne každý může nebo je ochoten investovat vlastní peníze do dárků pro kolegy. Vaši lidé by proto neměli být nuceni dávat si dárky mezi sebou ani obdarovávat své nadřízené. Pokud jde o dárky, jimiž chcete vy jako zaměstnavatel obdarovat své zaměstnance, zkuste se letos nejprve zeptat svých lidí, co by chtěli. Abstinent, jemuž věnujete láhev alkoholu, by jistě více ocenil například den volna navíc.

Nevyžadujte charitu

Charita je chvályhodná činnost. To, že jsou Vánoce, však neznamená, že budete nutit své zaměstnance, aby přispěli na charitativní účel, který jim vyberete.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report