Vánoční večírek: Nepít, nestěžovat si a neodhalovat se

Čas firemních vánočních večírků se opět přiblížil. Kromě zábavy s sebou přináší i riziko budoucího poškození kariéry, pokud se zaměstnanec bude chovat nevhodně. Článek proto upozorňuje, jakému chování se na firemní oslavě vyhnout.

- Příliš mnoho pití. I když řada firem stále nabízí na večírcích plný bar, některé začínají množství podávaného alkoholu omezovat. Ať už se vaše firma v tomto směru chová jakkoli, buďte s pitím obezřetní. Počet drinků obsahujících alkohol omezte maximálně na dva. Vyvarujte se míchání různých alkoholických nápojů. Raději pijte kávu, čaj, nealkoholické nápoje nebo vodu.

- Příliš mnoho jídla. Také jídlo je běžnou součástí večírku. Stále však mějte na paměti, že jste ve styku s ostatními a je třeba dodržovat základní etická pravidla, jako jsou například čisté ruce a malá sousta. Neprocházejte se večírkem s více předkrmy. Nepřidávejte si stejná jídla a nevracejte nesnědené jídlo. Správně likvidujte ubrousky, párátka apod.

- Příliš mnoho mluvení. Většina lidí tráví čas na večírku s kolegy a přímými nadřízenými. Pokuste se však také neformálně pohovořit s dalšími lidmi. Snažte se omezit čas, který budete trávit jen s jedním člověkem nebo jednou skupinou hostů. Vyvarujte se toho, abyste působili znuděně, když mluví druzí. Vyhněte se také hlubokým diskusím o obchodě. Nezapomeňte poděkovat hostitelům a organizátorům akce.

- Příliš mnoho stěžování. Kromě toho, že byste měli s ostatními hovořit jen krátce, byste se také měli vyhnout pomluvám. Raději kolegy a nadřízené pochvalte. Ještě, než půjdete na večírek, zamyslete se nad bezpečnými tématy, o kterých můžete hovořit. Pokud si vy sami nebo někdo jiný začne stěžovat, změňte téma.

- Příliš velká absence. Uvědomte si, že firemní vánoční večírek je prakticky povinný. Přijít pozdě není v pořádku, stejně tak jako zdržet se jen deset minut. Každý si toto vaše chování zapamatuje. Zejména manažeři by měli zůstat co nejdéle, nejlépe do konce.

- Příliš vyzývavý oděv. V první řadě se držte doporučení o vhodném ošacení, bude-li napsáno na pozvánce. Obecně by se ženy měly vyhnout příliš blyštivým róbám a doplňkům, minisukním a jiným odhalujícím částem oblečení. Muži by se měli držet doporučení pro formální a poloformální odívání. Znamená to vybírat z obleku, společenských kalhot a společenských svetrů. Měli by mít bílou košili, kravatu a černé boty a opasek.

- Příliš mnoho hostů. Pokud váš zaměstnavatel pořádá večírek jen pro zaměstnance, nevoďte s sebou další lidi. Platí to i pro případ, že jste loni mohli přivést svou ženu, kterou řada vašich kolegů zná. Pamatujte si, že jde o oficiální událost placenou firmou a ta si také vybírá, koho pozve. Pro rodinu a přátele si můžete udělat vlastní oslavu.

-kk-
Zdroj: About HR - část amerického portálu About.com pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje About HR