Všechno udělat nemůžete

Snaha mít vše hotové je pravděpodobně hlavím důvodem, proč se lidem nedostává času. Usilují o splnění co nejvíce úkolů, přičemž si neuvědomují, že všechno během jednoho dne udělat nemohou.

Místo soustředění na splnění všech úkolů se proto snažte určit ty, které je opravdu třeba splnit. Oddělení důležitého od nedůležitého pomáhá vymezovat prioritní úkoly. Pracujete-li na úkolu s vysokou prioritou, je v pořádku nevyhovět někomu, kdo vás žádá o laskavost, která prioritní není. Naučit se říkat „ne" je velmi silný prostředek k ušetření času. Jakmile se naučíte soustředit na priority, pravděpodobně vám v rámci dne zůstane více času i na méně důležité věci.

- Pamatujte si, že čas je spravedlivý. Den má pro každého 24 hodin. Rozdíl je pouze v tom, jak se rozhodnete tento čas strávit. Je to také důvod, proč jsou někteří zaměstnanci považováni za zázračné pracovníky, zatímco jiní nikdy dokáží nic dodělat.

- Předávejte informace pouze jednou. Budete-li každou informaci předávat dál pouze jednou, ušetříte velké množství času. Platí to pro články, poštu, e-maily, noviny a další zdroje informací.

- Komunikujte efektivně. Snažte se komunikovat efektivně po telefonu, písemně i tváří v tvář. Neefektivní komunikace je velkým zlodějem času proto, že se nedotýká jen vás, ale i druhé strany.

- Rozhodujte se odpovědně. Schopnost rozhodovat rychle, zejména u méně závažných rozhodnutí, pomáhá ušetřit čas, který pak můžete věnovat důležitějším věcem. Navíc to podporuje sebevědomí, což pomáhá s rozhodováním v zásadnějších otázkách.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101