Základy efektivní práce na dálku

Lidí, kteří pracují na dálku neustále přibývá. Výhody jsou zřejmé – pohodlí domova, žádné dojíždění, pružná pracovní doba, vymanění se z firemní politiky atd. Přesto však práce z domova není pro každého. Jakmile začnete pracovat z domova, může práce nepříjemně kolidovat s rodinou a dalšími překážkami. Článek proto přichází s deseti radami, jak na dálku pracovat úspěšně.

- Vybudujte si vlastní pracovní prostředí. Vhodným místem, na němž se můžete soustředit na práci, může být samostatná místnost, ale i pracovní stůl či místní kavárna. Nevhodná je naopak postel nebo  kuchyň. Pracovní prostředí by mělo navozovat profesionální atmosféru.

- Dodržujte přestávky. Dodržujte podobný rozvrh jako v kanceláři. Důležité je udělat si čas na oběd a dodržovat pravidelné přestávky, které vám pomohou obnovit soustředění.

- Profesionálně se oblékejte. Stejně důležité jako navodit pracovní atmosféru uspořádáním pracoviště je profesionálně se oblékat. Budete překvapeni, jak to pozitivně změní váš přístup k práci.

- Dodržujte termíny. Jedním z nejdůležitějších pravidel práce na dálku je vytyčování a dodržování realistických termínů. Už nebudete mít šéfa, který by vám stál za zády. Přesto byste s ním měli být v pravidelném kontaktu a ujišťovat se, že postupujete správně.

- Nezapomínejte na komunikaci. Při práci z domova je poměrně snadné zapomenout na venkovní svět. Udržujte proto pravidelný a častý kontakt s nadřízenými a kolegy.

- Naučte se oddělovat práci a rodinu. Dodržujte pracovní dobu. Když skončíte s prací, vypněte telefon i počítač a odejděte z kanceláře.

- Buďte realističtí. Neočekávejte, že za vás bude firma hradit veškeré domácí náklady. Nepleťte si také domácí kancelář s domácími pracemi.

- Zajistěte si potřebné technologie. Ujistěte se, že máte přístup ke všemu, co k práci potřebujete – VPN, e-mail atd. Zajistěte si také pečlivou ochranu svého počítače a dat.

- Zachovejte pozitivní přístup k práci. K práci přistupujte s patřičnou vážností a vyvarujte se vyrušení v podobě telefonátů s rodinou či přáteli nebo nepracovních e-mailů, Facebooku atd.

- Oslavujte své úspěchy. Udržujte si motivaci. Oslavovat můžete i s ostatními, přáteli či kolegy.

-kk-

Zdroj: HR Guru - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje, jeden z projektů společnosti Monster Worldwide
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Guru