Zaměstnanci chtějí lepší pracovní prostředí a nefinanční benefity

Ilustrační snímek

Při poskytování zaměstnaneckých výhod by firmy měly zohledňovat nejen výši poskytovaných benefitů, ale i preference svých zaměstnanců. Ty se diametrálně odlišují segment od segmentu. Zaměstnanci napříč obory se však shodují v jednom – výše poskytovaných benefitů by měla být alespoň o 100 % vyšší, než v tuto chvíli je. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Zatímco například dělnické profese jednoznačně preferují 13. plat a dovolenou navíc, pro pracovníky z podnikových služeb je větším přínosem jazykový kurz nebo pružná pracovní doba. Zaměstnanci v IT zase nejvíce ocení home office či možnost práce s nejmodernějšími technologiemi a na zajímavých projektech.

Výše poskytovaných benefitů se rovněž liší. Ve výrobním segmentu se nejčastěji pohybují na úrovni 1000 Kč měsíčně, v segmentu podnikových služeb činí hodnota benefitů průměrně 2000 Kč měsíčně. Dle představ zaměstnanců by to však mělo být zhruba 5 000 Kč.

Zaměstnavatelé z oboru podnikových služeb se však vedle standardních benefitů zaměřují i na špičkové pracovní prostředí, což představuje výrazné investice.

Z našich průzkumů vyplývá, že právě vybavenost kanceláří je důležitým argumentem pro přijetí pracovní nabídky a že až 73 % zaměstnanců chce před podpisem pracovní smlouvy vidět své pracovní místo,“ uvedl Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která zastupuje firmy z oblasti podnikových služeb.

„Platí to zejména u generace Y, která je pro náš sektor velmi důležitá. Proto naši členové nabízejí řadu unikátních benefitů, aby se zde zaměstnanci cítili skutečně příjemně a kromě práce zde mohli i zrelaxovat, což je v případě intelektuální a kreativní činnosti důležité.“

K moderním vymoženostem patří například:

  • běžecké tratě na střeše budovy – zaměstnanci se mohou proběhnout a vychutnat si při tom pohled na město,
  • rockové místnosti vybavené kytarami a bubny,
  • relaxační prostory připomínající alpské chaty s krbem,
  • tmavé místnosti pro meditaci či krátký ozdravný spánek,
  • koktejlové bary či venkovní kuchyně s grilem,
  • možnost zapůjčit si elektrické auto a zajet si s ním na schůzku.

Nejen v podnikových službách, ale například i ve finanční sféře a obecně v administrativních provozech se samozřejmostí stává i „children friendly office“ neboli kancelář přátelská k dětem, a některé firmy experimentují i s „dog friendly office“ neboli kanceláří přátelskou ke psům. O tento benefit však, dle průzkumu Grafton Recruitment, není mezi kandidáty téměř zájem.

Mezi aktuální novinky pak patří nabídka masáží na pracovišti, kancelářská jóga, či kurzy zdravého sezení. V případě výrobního sektoru se prosazují i další novinky, které mají nalákat nové pracovníky a případně udržet ty stávající.

Nabídka dovolené navíc, dotované stravování či stravenky jsou již téměř všude standard. Časté jsou i příspěvky na dojíždění či svozové autobusy zdarma. Právě v těchto benefitech vidíme meziročně největší nárůst,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. dodává: „Přidávají se však stále nové benefity a firmy se v nich předhánějí ve snaze přetáhnout pracovníky konkurence.“

Jedním z posledních výjimečných benefitů je například hlídání dětí. „Zaměstnavatel zajistí vyzvednutí dítěte ze školky a jeho odvoz na určené místo, třeba na kroužek, domů či k příbuzným. Dělníkům může být v této souvislosti hrazeno zaměstnavatelem až 70 procent souvisejících nákladů,“ komentuje Jitka Součková.

Běžné jsou v současné době i dotované stravování, nápoje na pracovišti zdarma a příspěvky na očkování. Praktickou novinkou je pak zavádění úředního volna, aby zaměstnanci měli možnost vyřídit si potřebné úřední formality v úředních hodinách.

Narazit se nově dá i na odměny za to, že člověk nemarodí anebo že si nevybírá dovolenou v hlavní sezóně. „Takoví zaměstnanci mají pak nárok na finanční odměnu nebo mohou být zařazeni do slosování o věcné ceny, třeba televizor,“ vysvětluje Jitka Součková.