Zaměstnáváte opice?

Firemní směrnice a politiky často působí jako překážky znemožňující efektivní řešení pracovních problémů. Je tomu tak zejména proto, že jim zaměstnanci nerozumějí. Jednoduše nechápou, co se za daným nařízením skrývá, k čemu je dobré, proč jej firma zavedla. Odpovědi na otázku „proč?“ by tedy firmy měly svým zaměstnancům poskytovat a motivovat je přitom ke kladení otázek, aby to pak s nimi nedopadlo jako s opicemi při tzv. opičím experimentu, který je dodnes citován například v americkém námořnictvu.

Opičí experiment je velkým poučením pro celou obchodní komunitu. Před mnoha lety zavřeli vědci několik opic do klece, na jejíchž horních mřížích byly přivázány banány. Opice se na banány pochopitelně vrhaly. Pokaždé, kdy se však banánů dotkly, byla jim odměnou studená sprcha, takže se brzy naučily banány ignorovat. Pak vědci zrušili studené sprchy a vyměnili jednu z opic za novou, která měla tendenci reagovat na banány stejně jako opice původní. Velmi rychle se však od kolektivu poučila o tom, že má banány nechat na pokoji. Tak po jedné pokračovala výměna původních opic za nové a všechny opice se naučily nevšímat si banánů. Najednou se tak klec zaplnila opicemi, z nichž ani jedna nevěděla, proč má nad hlavou trsy banánů a vůbec si jich nevšímá.

Instruktoři amerických námořníků usilují o to, aby se jejich podřízení nestali opicemi a slepě nedodržovali nařízení jenom proto, že jsou někde zapsána. Podněcují je k otázkám a hledání smyslu ve směrnicích. Přesně to by měli dělat i manažeři, kteří mají na starosti zaměstnance svých firem. Poslušný zaměstnanec nestačí. Firemní politiky, kterým zaměstnanci nerozumějí bývají stejně vždy porušovány a dříve či později zrušeny.

**Datum vydání:** III/2003
Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher