Život není jen práce

Žijeme ve společnosti, kde naše pracovní pozice do velké míry definují, kým jsme. Pokud však budeme vymezovat sami sebe jen na základě toho, co děláme, můžeme se dostat do emočního ohrožení. Ztratíme-li pojem o tom, kým jsme, bude pro nás velmi složité vyrovnávat se s životními změnami, jako je například ztráta zaměstnání.

Když se člověk identifikuje jen se svou prací, jeho svět je velmi úzký. Kromě toho, že na svou práci stále myslí, začne postupně hodnotit druhé lidi, aktivity a vztahy jen na základě toho, co mohou udělat pro jeho kariéru. Mimo kancelář se stane emocionálně prázdným. Vše, co se bude dít v jeho práci, bude brát osobně. Jak poznáte, zda je to i váš problém?

- Máte jen málo zájmů mimo práci.

- Cítíte neklid, když nepracujete.

- Nedokážete vést konverzaci, aniž byste odkazovali na svou práci.

- Jste dostupní 24 hodině denně po 7 dní v týdnu.

- I když jste doma s rodinou, vaše mysl je stále v práci.

Co dělat? V první řadě si zařiďte život. Najděte si smysl a činnosti, které budou stejně důležité jako práce. Pracujte na rovnováze, abyste nebyli neustále emocionálně spjatí se svou prací. Budujte silné a zdravé vztahy s lidmi mimo vaši práci, kteří vám pomohou nalézat smysl života a nabídnou podporu v případě náhlé kariérní změny. Snažte se pochopit, kým jste, nejen to, co děláte. Proč jste na této planetě? Dá vám to větší sílu a pomůže přežít dobré i špatné časy v kariéře.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today