Zvládněte veřejný projev

Veřejné vystupování je pro řadu lidí činností, o které s upřímností říkají, že ji nenávidí. Přesto však může přinášet možnosti osobního růstu nebo příjemné chvíle při rozmluvě se zajímavými lidmi před a po vystoupení. Navíc se jedná o dovednost, kterou lze praxí zlepšovat. Jak se tedy zdokonalit ve veřejném projevu?

Začněte tím, že nebudete většinu času věnovat samotné prezentaci, ale průzkumu tématu, o kterém chcete hovořit. Kromě toho, že si prohloubíte znalosti, budete také mluvit přirozeněji. Přirozený projev a navíc i zapamatování svých slov pak podpoříte tím, když se naučíte vyprávět příběhy. Výhodou je, že ve vyprávění se můžete cvičit i doma, mezi přáteli či sami se sebou.

Nabízí-li se vám příležitost někde vystoupit, využijte ji. Dejte si cíl například deset vystoupení ročně. Uvidíte, že po roce budete výrazně lepší. I když to může být zprvu stresující, sledujte a analyzujte videa se svými vystoupeními, zajímejte se o zpětnou vazbu. Naučíte se tak lépe vyvarovat základních chyb.

-kk-

Zdroj: HR People - on-line komunita pro odborníky na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR People