3 koučovací otázky pro váš skvělý rok

Koučování mě provází již od roku 2002 a je mojí velkou láskou. Před lety mi pomohlo v mé tehdejší pozici HR manažerky s komunikací a složitými úkoly a jak šel čas, rozhodla jsem se šířit principy a techniky koučování i profesně.

Protože tu máme nový rok, je to příležitost se zastavit a položit si 3 koučovací otázky, které vám pomohou si tento rok udělat skvělý. Pojďte tedy se mnou na malou návštěvu koučovací kuchyně ve třech krocích.

Pavla Pavlíková, INNERGY

1. Jaké byly zářivé okamžiky loňského roku?

Nejdříve se zamyslete nad loňským rokem, co se dařilo. Klíčová je otázka:

Co se v loňském roce osvědčilo a fungovalo dobře a stojí za to opakovat i letos?

Tento typ otázek mám velmi ráda, je to analýza minulých úspěchů a často na ni zapomínáme. V koučování tomu říkáme hledání zdrojů a výjimek. Má dva úžasné přínosy. První je, že nám pomáhá najít řešení pro současnost, podle hesla: Najdi, co funguje a dělej toho víc. Často se zaměřujeme na to, co bychom měli dělat jinak, abychom byli lepší, dosáhli dalšího cíle, a přitom zapomínáme využít toho, co nám jde.

Druhým přínosem analýzy úspěchu – zářivých okamžiků je, že když se zaobíráme svými úspěchy, posilujeme tím svoje sebevědomí, cítíme se motivovanější a máme více energie.

zářivé

2. Co bude výzvou letošního roku?

Teď, když víte, jak dosahujete úspěchu, je čas podívat se dopředu a najít si pro sebe cíl či záměr, který vás postrčí o kus dál, posune z komfortní zóny. Proč je to důležité? Když v nějaké činnosti dosáhneme skvělé úrovně, je to nejprve paráda, užíváme si, jak nám věci jdou, máme to takzvaně „v paži“. Máme pocit, že máme vše pod kontrolou, opakujeme to stejné a časem poleví pozornost nebo se začneme nudit. A nevšímáme si drobných odchylek, na které by bylo dobré reagovat, což časem může přinést chyby a zhoršit výkon. Je fajn si užívat, co nám jde, ale zároveň je potřeba prověřovat status quo a sem tam se v něčem posunout, aby nám neujel vlak. Takže otázka:

Kdybyste si měli dát jeden i malý cíl, který by vyžadoval trochu odvahy, co by to bylo?

Jestli cítíte, takové lehké mrazení či šimrání, jemné vzrušení, když o tom cíli přemýšlíte, tak je to ten správný.

výzva

3. Konec sabotáže sama sebe

Posledním krokem je příprava a podpora. Zamyslete se nad tím, co by vám mohlo stát v cestě v tomto roce. Moje zkušenost je, že nás nebrzdí ani tak okolnosti nebo druzí lidé, jako my překážíme sami sobě. Jaké obavy a strachy vám háží klacky pod nohy? U sebe vím, že nejvíc ze všeho mě brzdí, když si začnu o něčem myslet, že to bude náročné, těžké, složité. Takže:

Jaká vaše přesvědčení nebo aktivity vám neslouží a nepodporují vás?

Z jakých strachů vychází? Tímto tématem se zabývá pozitivní inteligence. Na stránkách Shirzada Chamina Positive Intelligence si můžete udělat test, abyste zjistili, jaké sabotéry – automatické vzorce – máte ve své hlavě. A na našich workshopech se je můžete naučit oslabovat.

sabotáž

Ať už využijete všechny tři otázky nebo jen některé, přeji vám skvělý rok podle vašich představ. A na závěr jedna bonusová otázka:

Jak můžete v tomto roce vnést do svého života více zábavy a hry?

Když se bavíme a cítíme se hravě, všechno nám připadá - a je – snazší a jsme také šťastnější.