Británie: Pouze dvě třetiny firem nabízejí zaměstnancům školení a vzdělání

Nedávný britský průzkum ukázal, že tamní firmy i přes nedostatek pracovní síly nedostatečně pracují na udržení a rozvoji svých stávajících pracovníků. Jedna třetina firem podle průzkumu nenabízí dokonce vůbec žádné školení ani vzdělání svým zaměstnancům. I když se jedná o situaci ve Velké Británii, v České republice je situace podobná, ne-li horší. Přinášíme vám výsledky zmiňovaného průzkumu i detailnější pohled na to, jakému školení a v jakých oblastech dávají v případě nabídky rozvoje pracovníků firmy přednost.

Ilustrační snímek

Školení jako benefit

I přestože podle HR Director, který cituje výsledky průzkumu, zaměstnanci v drtivé většině oceňují možnost sebevzdělávání a při hledání uplatnění dávají přednost zaměstnancům, kteří možnost vzdělávání umožňují, celá jedna třetina firem žádná školení ani rozvoj nenabízí. V nabídce oblíbených benefitů se přitom v průzkumech školení vždy umisťuje na prvních příčkách.

Oblasti vzdělávání

Firmy, které školení zaměstnancům nabízí, se nejčastěji zaměřují na oblast project management (41% firem poskytujících školení), komunikační dovednosti (37%) a písemný projev (33%).

V následujících oborech firmy nejčastěji nabízí svým zaměstnancům možnost školení a dalšího systematického vzdělávání:

  • Finančnictví (88%)
  • Personalistika (82%)
  • Veřejná správa (81%)
  • Právní služby (78%)
  • Účetnictví (77%)

Důvody nedostatečného vzdělání

Podle citovaného průzkumu nejčastěji firmy jako důvod, proč školení nenabízí, uvádí nedostatek financí v rozpočtu (52%), případně se nejedná o prioritu vedení firmy (28%).

Průzkum ale zároveň uvádí statistiky, které jasně říkají, že investice do vzdělání zaměstnanců se dlouhodobě vyplatí. Nejenže zvyšuje odbornost pracovníků, ale zaručuje i jejich větší loajalitu a pocit spokojenosti. Nově nabyté schopnosti jsou pak pracovníci schopni uplatnit v podobě inovativních nápadů a moderních řešení problémů, se kterými se ve své práci mohou potkávat.

-mm-

Zdroj: HR DIRECTOR - portál britského měsíčníku pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR DIRECTOR