Chcete se angažovat jako dobrovolník?

Pokud si chcete vyzkoušet dobrovolnictví, bude vás stát značné úsilí nalézt vhodnou činnost. Jestliže tomu ale věnujete pozornost, vrátí se vám to v mnoha směrech.

Dvouletý průzkum 128 dobrovolníků mezi 60 – 86 roky věku, kteří pracovali ve školách v Baltimore, zjistil, že tito lidé – v porovnání s jinou skupinou – jsou zdravější, spalují více kalorií, sledují méně televizi a mají širší sociální síť.

Jak nalézt to pravé pro vás?

- Identifikujte, co bude pro vás „fungovat“. Asi to zní samozřejmě, ale téměř každý oslovený dobrovolník apeloval, aby se lidé, kteří se chtějí takto angažovat, zaměřili na výše zmíněné jako první – aby tedy identifikovali to, co je osloví. Překvapivě málo lidí to opravdu udělá, mimo jiné protože to vyžaduje čas i námahu.

- Neobávejte se začít „od spodu“. Stejně jako ve firemním světě i lidé, kteří se rozhodnou věnovat dobrovolné činnosti začínají svým způsobem od začátku. Smiřte se s tím, že stejně jako při postupu v kariéře možná nedostanete hned od začátku vysněnou pozici.

- Vědět, kdy udělat změnu. Někteří lidé věří, že pro ně lépe fungovalo zkusit něco, co se zcela lišilo od práce, kterou dříve dělali. Autoři jsou ale toho názoru, že to nemusí být pro každého ten pravý šálek čaje.

- Je v pořádku být trochu sobec a chránit si svůj čas. Je samozřejmé, že byste měli chtít dělat něco smysluplného a pro většinu dobrovolníků je důležitá i jistá odměna - uznání, poskytnutí privilegií (volné vstupy apod.). Přestože máte – například v penzi – více času, neznamená to, že jím musíte plýtvat.

- Vyhledávejte kvalitní školení. Neziskové skupiny a agentury nemají v tomto ohledu stejné praktiky. Například v knihovně mohou mít několik dobrovolníků, kteří se budou starat o zařazování knih aniž by bylo zapotřebí je nějak zvlášť proškolovat. Jinde bez patřičného proškolení nebude možné činnost vůbec provádět.

- Zaměstnejte sami sebe. Pokud nedokážete najít vhodnou aktivitu nebo pozici, vytvořte si ji.

- Zůstaňte flexibilní. Někdy může být obtížnější nalézt dobrou pozici jako dobrovolník než jako placený pracovník. Laťka nároků bývá někdy velmi vysoko. Podle odborníků mohou být organizace zabývající se umísťováním dobrovolníků stejně nepředvídatelné jako jakékoliv jiné firmy.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal