Další vzdělávání v Česku převyšuje evropský průměr

České firmy se stále více zabývají dalším odborným vzděláváním zaměstnanců. Před devíti je poskytovalo 67 procent tuzemských firem, před třemi roky už 74 procent. Průměr v Evropské unii je 60 procent. Nejčastěji je poskytují větší podniky. Společnosti s více než pěti sty zaměstnanci dokonce vzdělávají své pracovníky ve sto procentech případů. Více dalšího vzdělávání poskytují také nevýrobní než z výrobní podniky.

Kurzy dalších odborného vzdělávání v České republice tvoří ze 30 procent povinné kurzy vyplývající ze zákona, jako je školení elektrikářů nebo řidičů. Zbývajících 70 procent tvoří kurzy, jimiž firmy zvyšují odbornou úroveň svých zaměstnanců a konkurenceschopnost. „Podniky více než dříve preferují vlastní kurzy nebo je pořádají společně s jinou firmou. Využívají vzdělávací střediska,“ dodává Josef Kotýnek z Českého statistického úřadu.


Z šetření ve 28 evropských státech, které podnikla Evropská unie a Česko se jej zúčastnilo již podruhé, vyplývá, že nejvíce času tráví zaměstnanci při vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí a bezpečnosti práce. Na druhém místě je výuka jazyků. Náklady firem za kurzy zaměstnanců dosáhly přibližně 6,7 miliardy korun.


-kk-

Zdroj: Komora.cz - webové stránky Hospodářské komory ČR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Komora.cz