E-learning v roce 2018 (1/2): Mikroučení a gamifikace

Trh e-learningových řešení pro firmy stále velmi rychle roste. Díky prudkému rozvoji technologií a inovací si tak e-learning vydobyl své pevné místo vedle tradičních školení v učebnách. Významnou měrou k tomu pomohlo používání mobilních telefonů a tabletů, které zaměstnancům umožňují snadný přístup ke vzdělávacímu obsahu. Jaké trendy v oblasti elektronického vzdělávání ve firmách můžeme očekávat v roce 2018?

Ilustrační snímek

Následující e-learningové trendy pro rok 2018 zveřejnil server elearningindustry.com.

1. Mikroučení

Tento způsob vzdělávání je založen na principu rozdělování širších témat do krátkých lekcí o délce několika minut. Lekce mohou mít podobu textů, videí, prezentací, kvízů nebo různých interaktivních formátů včetně hraní her. Zaměstnanci se mohou vzdělávat v čase, který jim vyhovuje, aniž by je to zároveň nějak výrazně rušilo. Přitom si nové informace zapamatují mnohem snáze než prostřednictvím dlouhých školení.

2. Mobilní vzdělávání

Díky mobilním zařízením se můžeme vzdělávat kdykoli a kdekoli. Dnešní mladí zaměstnanci vyrostli s mobilními telefony a jsou zvyklí na krátký vzdělávací obsah. Firmy přitom prostřednictvím mobilních zařízení mohou oslovit i starší generaci pracovníků. Tento způsob vzdělávání pomůže všem, kteří nemají čas věnovat učení dlouhé hodiny. Můžeme očekávat vznik mnoha nových vzdělávacích formátů pro mobily.

3. Testování a sdílení znalostí

Běžnou součástí e-learningu jsou pravidelné kvízy a testy, které mají ukázat, co jsme se naučili v jednotlivých fázích studia daného tématu. Spolu s nimi jsou k dispozici i správné odpovědi s vysvětlením, proč jsou správné. Uživatelé také mohou komunikovat mezi sebou a pokud něčemu nerozumějí nebo si nejsou jisti, ptát se sebe navzájem. Tento efektivní způsob učení, sdílení a předávání znalostí ve firmě bude i nadále sílit.

4. Herní prvky

E-learning stále více pracuje s tzv. gamifikací neboli zapojování herních prvků do učení a v roce 2018 tomu nebude jinak. Praxe totiž jasně ukazuje, že nejčastější příčinou neúspěšného e-learningu je nudně vytvořený obsah. Pokud chcete během procesu učení udržet pozornost a zájem zaměstnance, potřebujete více zábavy. Vzdělávání formou her může mít celou řadu podob. Technologie již dnes nejsou problém, nejdůležitější jsou dobré nápady.

-kk-

Zdroj: eLearning Industry - online komunita profesionálů z oblasti e-learningu
Zobrazit přehled článků ze zdroje eLearning Industry

Články v sérii

Aktuální

E-learning v roce 2018 (1/2): Mikroučení a gamifikace

Aktuální

E-learning v roce 2018 (2/2): Sociální sítě a virtuální realita