Extenzivním čtením ke studiu jazyka

Když člověk dobře zvládne svůj národní jazyk, je to významné i smutné zároveň. Smutné z toho důvodu, že si zvykl na určitá pravidla a logiku. Proto je pro něho složité učit se cizím jazykům. Tradiční metody výuky se totiž nezaměřují na osvojování nové logiky myšlení studentů.

Všichni se shodují na tom, že nejlepší pro studium cizího jazyka je pobyt přímo v daném jazykovém prostředí. Když si ale člověk nemůže jazykový pobyt dovolit, měl by se zaměřit na čtení. Metoda extenzivního čtení vychází z předpokladu, že čtení je dobrý způsob napodobování procesu komunikace v příslušném jazyce. Čtenář naslouchá myšlenkám autora a reflektuje je ve své mysli. Čtení zajímavé knihy je navíc mnohem lepším studijním prostředím než čtení vět beze smyslu nebo snaha o memorování slovíček.

Jak tedy správně číst a učit se při tom jazyku? Tato metoda předpokládá alespoň začátečnickou znalost slov a struktury příslušného cizího jazyka. Předpokládejme tedy, že dokážete v daném jazyce číst a rozpoznat sloveso od podstatného jména. Pak se můžete začít věnovat extenzivnímu čtení.

- Vyberte si knihu. Volte podle toho, co vás osobně zajímá.

- Začněte číst. Nenechejte se odradit, když hned na začátku čtení nebudete příliš rozumět. Čím více budete číst, tím lépe jazyk pochopíte a poznáte více slov.

- Nepoužívejte příliš často slovník. Nehledejte přesný překlad každého slova, jemuž nerozumíte. Když toto slovo spatříte vícekrát v kontextu, pochopíte jeho význam sami a také si je lépe zapamatujete.

- Když se vám vybraná kniha nelíbí, vezněte si jinou. Nenuťte se číst knihu, která vás nezaujme. Výběr je obrovský.

- Používejte paralelní texty. Pokud budete mít možnost, čtěte knihy zároveň ve svém i cizím jazyce. Vyplatí se to zejména u složitých textů.

- Používejte optimalizované texty. Pro začátečníky jsou výhodné dvojjazyčné knihy (cizí text s překladem po každé větě nebo delší části).

-kk-

Zdroj: Go Articles.com - největší světová databáze volně přístupných článků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Go Articles.com