Firmy opět investují do vzdělávání

Vzdělávání se ve firmách znovu stává prioritou. Ukazují to alespoň dva výzkumy z Velké Británie a Spojených států.

Výzkum poskytovatele e-learningových řešení SkillSoft ve Velké Británii odhalil, že 83 % britských manažerů očekává v letošním roce udržení či zvýšení loňského rozpočtu na vzdělávání zaměstnanců. Dvě třetiny dokonce uvedly, že složité ekonomické podmínky jejich vzdělávací rozpočty neovlivnily. 95 % respondentů potvrdilo propojení vzdělávání zaměstnanců s obchodními cíli firmy za účelem měření návratnosti investic. Výzkumu se zúčastnilo 96 manažerů vzdělávání v britských firmách s formálním vzdělávacím programem.

Podobná zjištění přinesl výzkum společnosti Bersin & Associates s názvem The Corporate Learning Factbook 2011: Benchmarks, Trends and Analysis of the US Training Market, kterého se zúčastnilo 748 amerických organizací. Ukázal, že po dvou letech dvouciferných škrtů v rozpočtech zaznamenaly v roce 2010 rozpočty na vzdělávání zaměstnanců růst o 2 %. Část investic pokryla nábor 6 % nových zaměstnanců odpovědných za vzdělávání. Výdaje na vzdělávací technologie posílily meziročně o 10 %.

Největší oživení investic do vzdělávání zaměstnanců zaznamenal technologický sektor. Technologické firmy investovaly do vzdělávání a rozvoje svých lidí v roce 2010 o 16 % více prostředků než v roce předchozím. Mírné navýšení investic proběhlo v odvětví zdravotnictví, maloobchodu a průmyslové výroby. Banky a státní úřady pokračovaly ve škrtech.

-kk-

Zdroj: HR Zone - britský portál zaměřený na lidské zdroje
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Zone