Jak najít poradce

Každá firma by se dnes ráda viděla jako meritokracie (společenská hierarchie založená na osobních zásluhách), obvykle ale fungují hierarchicky zcela odlišně.

Zatímco talentovaní a ambiciózní muži jdou vpřed, jejich kolegyně jsou ponechávány vzadu. Proč? Protože cesta vzhůru je předurčena pro muže – sólistu a nikoliv pro ženu – klasického týmového hráče. Tím autor nechce říci, že by se ženy měly stylizovat do takovýchto mužských vzorů, ale že by měly být agresivnější v oblastech, kde jsou nejlepší – v budování vztahů.

Kdyby vaše firma byla šachovnicí, pak dobře zvolený poradce - mentor - bude královna. Ta se může změnit na kohokoliv v poli. Takovýto člověk ve vaší firmě může pomoci lépe chápat kulturu firmy a navigovat management v kancelářské politice.

Sjednané poradenství?

Každá škola a organizace má dnes nějaký mentorský program. Řada velkých firem s poradenstvím dokonce podniká. Mohou ale takovéto „nucené“ vztahy fungovat jako ty, které pohání skutečná „chemie“? Jistě že ne. Budete na tom vždy lépe, pokud si „svého“ poradce „vychováte“ a vyberete sami, než když si ho necháte přidělit. Pokud totiž mezi vámi nebude ten správný vztah, nebudete si vzájemně důvěřovat tak, jak je to nutné. Na druhou stranu je stále lepší alternativa přiděleného mentora než žádného.

Jak nalézt vlastního poradce?

Nejlepší přístup je ten nejednoduší a nejpřímější – vyberte si někoho, koho obdivujete a promluvte si o její nebo jeho práci a kariéře.

Neobávejte se oslovit někoho, protože je zaneprázdněný. Téměř každý, zvlášť zaměstnanci, kteří jsou ve firmě dlouhou dobu, chápou důležitost poradenství. Bez ohledu na to, jak omezený je jejich čas, tito obvykle velmi úspěšní lidé mají téměř vždy zájem pomoci ostatním také uspět.

-av-

Zdroj: Wetfeet.com - americký portál s nabídkami zaměstnání a informacemi o trhu práce
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wetfeet.com