Jak posilovat kreativitu

Jeden z nejlepších způsobů, jak zvýšit svou kreativitu a být díky tomu produktivnější v zaměstnání, znamená tak trochu vrátit se do zpět dětských let. Věděli jste například, že na psychologických testech kreativity dosáhlo pouze 5 procent lidí starších 18 let hodnocení „kreativní“? Sedmnáctiletí na tom byli lépe - tohoto hodnocení jich dosáhlo 10 procent. Nejlepší výsledky ovšem měly pětileté děti - více než 90 procent.

Kreativitu se lze naučit. Ve skutečnosti můžete podpořit své vlastní tvůrčí schopnosti praktikováním různých forem vedlejšího myšlení. Zde je několik „posilovačů kreativity“, které pro vás mohou být užitečné.

- Ptejte se „co kdyby“. (Co kdyby se učitelský plat odvíjel od prospěchu jejich žáků? Co kdyby byli vedoucí pracovníci placeni podle toho, jak dokáží porozumět svým podřízeným?

- Sněte kdykoliv k tomu máte příležitost. Prostě nechejte své myšlenky volně plynout a ty nejzajímavější si poznamenávejte - vůbec přitom nezáleží na tom, že momentálně nedávají smysl.

- Pokud vaříte, zkuste občas zapomenout na recepty a zapojit svou vlastní tvořivost.

- Udělejte si někdy čas na skládání puzzle, vyplnění křížovky, nebo logickou či strategickou počítačovou hru.

- Sledujte film na videu, ve třech čtvrtinách jej vypněte a zkuste vymyslet vlastní zakončení.

- Představte si, že si s někým z vaší firmy na jeden den vyměníte místo. Co byste dělali jinak?

- Představte si, že jste právě vyhráli měsíční dovolenou s osobou vašich snů, kdekoli na světě dle vašeho výběru. Musíte se ale rozhodnout během příštích pěti minut a odjet zítra. Jaké místo byste zvolili a proč?

- Sežeňte si neotitulkovaný film v cizím jazyce (který neznáte) a při jeho sledování se snažte si představit, co herci říkají - jen podle jejich výrazu, řeči těla a děje.

Jaký je smysl toho všeho? Dostat vás z vašeho akceptovaného, očekávaného a mozek otupujícího způsobu vnímání světa. K posílení kreativity je potřeba najít způsob, jak se alespoň částečně dostat do časů, kdy jste vše viděli a prožívali poprvé. Zkrátka stát se alespoň jednou denně opět pětiletým dítětem.

-ds-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com