Jak si najít kariérního kouče

Odborná pomoc při hledání kariérní cesty může být velmi užitečná, je však třeba najít toho správného kouče. Jak? Dobrým výchozím bodem může být otázka, kterou budete směřovat sami k sobě: „Proč chci najmout kouče? Hledám někoho, kdo mi pomůže s kariérní změnou, nebo postupem v současné kariéře?“ Odpovědí na tuto otázku získáte mnohem uchopitelnější cíl. Navíc můžete otestovat schopnosti potenciálního kouče pro své konkrétní potřeby.

Při výběru kouče přihlížejte k tomu, zda má odpovídající certifikaci, například ICF. Nemělo by to však být jediné kritérium. Vodítkem může být i doporučení někoho, kdo má s daným koučem dobrou zkušenost. Když budete hledat na internetu, nevycházejte jen z osobních stránek koučů. Sledujte, k čemu a jak se vyjadřují i to, jak se ostatní vyjadřují o nich.

Výběr kariérního kouče je v podstatě podobný jako výběr sportovního kouče. Měli byste vědět, jaké jsou jeho výhry a prohry, jak si vedou jeho předchozí klienti, zda má zkušenosti a je ve svém oboru úspěšný.

Dávejte si pozor na kouče, kteří vyžadují vysoké poplatky předem a nenabízejí úvodní setkání zdarma. Pamatujte si také, že koučování je velmi osobní záležitost a osobnost, která vyhovovala vašemu kolegovi může být pro vás zcela nepřijatelná.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online