Jaký byl Mezinárodní týden koučování ICW 2017?

Mezinárodní týden koučování ICW 2018

V týdnu od 15. do 21. května 2017 úspěšně proběhl další ročník Mezinárodního týdne koučování (ICW, International Coaching Week), celosvětový svátek profesionálního koučování. V České republice ho každoročně připravuje a organizuje dobrovolný tým z ICF ČR (Mezinárodní federace koučů České republiky).

Přinášíme rozhovor s členkami organizačního týmu ICW 2017, Blankou Hudecovou, vicepresidentkou ICF ČR pro rozvoj regionů, a Zuzanou Treglerovou, členkou Kontrolní komise ICF ČR, které se s námi podělily o své zkušenosti s organizací a cílením oslav ICW 2017.

Jeden z cílů, které si naše profesní organizace klade, je vytvářet jasný obraz profesionálního koučování,“ říká Blanka Hudecová. „Proto každoročně využíváme celosvětové synergie a připojujeme se k 128 zemím světa, abychom seznamovali veřejnost s tím, co profesionální koučování je a co se za koučování vydává.

Díky celosvětovému propojení účastníci mohli sledovat, jaké akce probíhají např. ve Velké Británii, USA, Ghaně, Argentině, Mexiku a vlastně v celé Evropě a v dalších světadílech. U nás má tento svátek již víceletou tradici. Každoročně přicházíme s novinkami, jak v organizaci a v celkové koncepci, tak i v podpoře zúčastněných koučů. Tyto zkušenosti pak sdílíme na globální úrovni s ostatními zeměmi.

V čem byl tento ročník jedinečný?

Určitě to bylo zapojení regionů, co činí tento ročník výjimečným. V regionech cítíme hlad po podpoře profesionálního koučování. Akce, které jsme plánovali v regionech, tak měly širší dopad na místní organizace, firmy a školy, které s využitím koučování teprve začínají.

Uvědomují si potenciál využití této rozvojové techniky a mnohdy nemají srovnání, jak k profesionálnímu koučinku přistupovat. Objevily, že Mezinárodní týden koučování jim dal příležitost, naučit se pořádat koučovací zóny a workshopy, poznat, která cílová skupina jejich zaměstnanců je otevřená koučování, a co by potřebovaly ke koučování v organizacích vědět více.

Personalisté pak mohou, díky této prožité zkušenosti s ICW, lépe plánovat vzdělávací aktivity pro své zaměstnance a využít koučink jako efektivní nástroj pro zvyšování výkonnosti.

Kde jsme se mohli setkat s koučovacími akcemi?

V letošním roce jsme působili v 10 regionech a celkem připravili více než 50 akcí, jako jsou semináře, workshopy a koučovací zóny. Část těchto akcí byla organizována pouze pro partnery ICW, část byla otevřena široké veřejnosti.

K akci se připojilo více než 40 profesionálních koučů, kteří poskytovali koučovací ochutnávky, setkání a workshopy bez nároku na honorář každému, kdo projevil zájem se s profesionálním koučováním seznámit. Od nás, jako organizátorů, koučové dostali marketingovou podporu na webu www.icw.coachfederation.cz a na sociálních sítích, jako je Facebook, LinkedIn, Twitter, kterými jsme šířili povědomí o této akci.

Jaké novinky jste letos připravili?

Novinkou letošního ročníku bylo partnerské spojení v rámci CSR projektu s Nadací Terezy Maxové,“ říká Zuzana Treglerová, iniciátorka spolupráce. Jako koučové vnímáme celkovou poptávku organizací po projektech společenské zodpovědnosti, tzv. CSR projektech, a proto jsme se rozhodli na ni zareagovat v tomto pro nás pilotním projektu.

Koučové, členové ICF ČR, tak nabídli své „pro bono“ koučovací hodiny na podporu a rozvoj pracovníků v azylových domech. Konkrétně se jedná o Domov na půl cesty MAJÁK a Azylový dům AGAPÉ Krupka.

Tento projekt jsme nastartovali v průběhu Mezinárodního koučovacího týdne. V celkovém rozsahu 50 hodin bude pokračovat až do prosince 2017. Hodnota projektu je 216 000 Kč. Tímto projektem bychom chtěli inspirovat další organizace, aby koučování využily pro podporu svých CSR aktivit. Rádi se s našimi zkušenostmi podělíme.

Které organizace Mezinárodní týden koučování podpořily?

Partnery Mezinárodního týdne koučování byly společnosti, které podporují koučovací kulturu. Hlavním partnerem se letos stala společnost Hella Autotechnik Nova, s.r.o. a hlavním mediálním partnerem se stala TV NOVA. Slavnostní zahájení Mezinárodního týdne koučování proběhlo tentokrát v Brně, v pondělí 15. 5. 2017 v Kariérním centru Masarykovy univerzity.

Děkujeme i dalším zapojeným organizacím za skvělou organizační podporu. Největší dík však patří všem koučům, bez jejichž chuti podpořit pro bono hodinami dobrou věc, by akce nebyla realizovatelná.

Co nyní připravujete po ukončení Mezinárodního týdne koučování?

Rádi bychom řekli, že se samozřejmě chystáme na další ročník ICW 2018. Nyní zatím vyhodnocujeme a hledáme další nápady. Například jak přitáhnout a získat pro podporu dalšího ročníku interní kouče v organizacích.

Možnost připojit se k celosvětové akci je jistě pro organizace dobrou příležitostí, jak se více zviditelnit. Jejich interní koučové mají často akreditované vzdělání i certifikace. Myslíme si, že právě tento svátek profesionálního koučování by mohl být podhoubím pro rozvoj koučovací kultury v organizacích. To je i téma konference, kterou v letošním roce připravujeme.

Můžete prozradit o konferenci něco bližšího?

Mezinárodní fórum Tvorba a rozvoj koučovací kultury v organizacích se bude konat 30. listopadu 2017 v Profesním domě na Malé Straně v Praze.

Kromě vystoupení zajímavých a inspirativních spíkrů budeme vyhodnocovat nejlepší koučovací projekt v organizacích za poslední dva roky. Proto tímto vyzýváme koučovací společnosti a firmy, aby se včas přihlásily na https://www.coachfederation.cz/.

 

Letošními partnery ICW 2017 byli:

Partneři ICW 2017

 

Více informací o ICW 2017 najdete zde: http://icw2017.coachfederation.cz/

Akce ICW 2017 byla pořádána „Pod záštitou Hospodářské komory České republiky“.