K čemu je koučování?

V posledních letech rychle stoupá počet firem, které nabízejí koučování svým zaměstnancům. Například ve Velké Británii je to nyní 63 procent firem. Koučování je vnímáno jako silný proces, který může firmám pomoci v řadě oblastí. Co ale přesně znamená?

Koučování spočívá v pomoci lidem ke zlepšení jejich výkonnosti a přínosu firmě. Většinou je zajišťováno externími kouči a soustředí se na vůdčí pracovníky. Většinou zahrnuje 6 setkání v období šesti až devíti měsíců. Jedno setkání trvá přibližně dvě hodiny a celý proces začíná vytýčením cílů, na kterých bude zaměstnanec pracovat.

Koučování pomáhá zaměstnancům lépe si uvědomit sebe samé, soustředit se na své silné stránky a rozvíjet individuální oblasti, které dosud omezují jejích výkonnost. Vůdcům a manažerům pomáhá pochopit a zlepšovat pracovní vztahy a zajišťovat lepší výkonnost na základě týmové spolupráce. Mohou pak také lépe pracovat na strategických záležitostech své firmy, měnit kulturu a klima ve firmě nebo zlepšovat motivaci zaměstnanců. Koučování se proto stává klíčovým nástrojem pro nábor a udržení vyšších manažerů.

Základem úspěšného koučování je nalézt správného kouče. Je třeba postavit vzájemný vztah na důvěře a respektu. Věnujte proto výběru kouče dostatek času a zajímejte se o to, zda dokáže ve vaší firmě vybudovat kulturu koučování, nejen jednorázové akce.

-kk-
Zdroj: Changeboard - informace ze světa personalistiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard