Než se vydáte na volnou nohu

Školitelé, kteří pracují jako zaměstnanci firem, mnohdy přemýšlejí o možnosti samostatného podnikání. V dnešní době mohou také čelit hrozbě propuštění, což opět přivádí jejich pozornost k tzv. volné noze. Než se však k takovému kroku rozhodnete, zvažte praktické rady britských školitelů, kteří v tomto oboru uspěli.

- Připravte si model podnikání. Ujasněte si, jaké podnikání vás zajímá. Dále si vypočtěte, kolik peněz musíte vydělat, abyste se uživili. Zvažte také své časové možnosti a zda je celý váš nápad reálný.

- Nevyhazujte peníze na začátku podnikání. Zvažte, zda je nutné, abyste měli vizitky, grafiku, brožury, webové stránky, koučování, společenské akce atd. Začínejte jen s tím, co skutečně potřebujete, dokud si nevyděláte na ostatní.

- Investujte do svých marketingových dovedností. Úspěšně propagovat a prodávat vzdělávací programy není jednoduché. Mít dobrý produkt samo o sobě nestačí.

- Může trvat dlouho, než získáte práci. Budujte proto kontakty, aby na vás potenciální klienti nezapomněli.

- Nebudujte kontakty se všemi. Jestliže budete chodit na všechny společenské události, kde můžete někoho zajímavého potkat, budete brzy vyčerpaní. Pracujte proto jen s cílovým trhem.

- Plný diář neznamená ziskový byznys. Z počátku budete mít tendenci přijímat všechnu práci. Dlouhodobě byste si však měli vybírat to, co vám přinese největší hodnotu.

- Nepodceňujte svůj čas. Uvědomte si, že lidé na volné noze pouze někdy pracují určitý počet dní v roce. Věnujte proto více času hledání práce a rozvoji svého podnikání.

- Budujte vztahy s dalšími nezávislými školiteli. Neberte ostatní školitele jako konkurenci. Mohou pro vás být cenným zdrojem obchodních příležitostí a naopak.

- Nepropadejte panice z hluchých míst. Snažte se tato období co nejvíce využít. Udělejte si čas jen pro sebe nebo je využijte k rozvoji osobních dovedností.

- Plánujte rozpočet pro věci, které jako zaměstnanci máte zdarma. Myslete na svou IT podporu, kancelářské vybavení, telefonní účty, členství v profesionálních organizacích, vzdělávání a rozvoj. To všechno si budete muset financovat sami.

- Dělejte to, co kážete. Je důležité řídit se vlastními radami a postupy, které doporučujete druhým. Patří sem například organizování času, plánování a využívání času k efektivnímu oslovování zákazníků.

- Neříkejte hop, dokud nepřeskočíte. Vaše práce nikdy nebude jistá, dokud nebudete stát v učebně. Firmy mohou měnit priority, zkracovat rozpočty na vzdělávání nebo najímat nové odpovědné osoby. Minimalizovat tato rizika můžete zavedením politiky pro rušení závazků.

- Nemůžete vše dělat sami. Uvědomte si, že s věcmi, které vám trvají dlouho a nejste v nich odborníci, vám může efektivněji a rychleji pomoci někdo jiný.

- Specializujte se na určitou oblast. Specializace je velmi důležitá pro to, abyste vyčnívali a dokázali přilákat pozornost.

- Nepředpokládejte, že velké firmy nezajímají malí poskytovatelé školení. Naopak vítají samostatné konzultanty, kteří jsou spolehliví a profesionální. Vzpomeňte si, s kým jste spolupracovali jako manažeři vzdělávání.

- Může to být těžší, než si myslíte. Počítejte s tím, že samostatná dráha bude zkouškou vaší nezlomnosti.

- Marketing je potřeba každý den. Berte marketing jako každodenní aktivitu. Čím více si na to zvyknete, tím lépe. Jeden telefonát denně některému z vašich kontaktů může znamenat hodně.

- Neprodávejte sebe, ale svůj byznys. Soustřeďte se na budování vztahů s lidmi. Propagování vašeho podnikání pak bude snazší.

- Může to být velmi uspokojující. Připravte se, že to bude tvrdá práce. Přijdou i dny, kdy budete toužebně hledět na inzeráty s pracovními nabídkami. Na druhou stranu je tu však silný pocit z kontroly nad vlastním životem podle vlastních představ.

-kk-

Zdroj: Training Zone - britský portál o vzdělávání dospělých
Zobrazit přehled článků ze zdroje Training Zone