Obchodní školy míří na Východ

Mezinárodní MBA škola Insead se sídlem ve Francii dlouho lákala vedoucí pracovníky ze Středního východu ke studiu ve svých kampusech ve Francii a Singapuru. V posledních letech však sílí tlak studentů na to, aby otevřela pobočky blíže jejich domovu. Insead proto tento měsíc otevírá nové středisko v Abu Dhabi, kde plánuje spustit různé vzdělávací programy pro manažery, včetně řízení lidí na Středním východě a chystá se sem vysílat i některé studenty MBA z Francie. Ředitel centra Peter Jadersten vysvětluje, že skutečně globální školou se může instituce stát jen tehdy, pokud bude působit v mnoha různých částech světa.

Zejména evropské obchodní školy se začínají více angažovat nejen na Středním východě, ale také v Číně. Potenciální studenti z arabských zemí totiž často neodcházejí studovat do USA, jelikož po útocích z 11. září 2001 mají problémy s vízy. Většina obchodních škol začíná nově působit v Kataru a Spojených arabských emirátech (zejména v Abu Dhabi a Dubaji). Bez zájmu nezůstává ani Bahrajn, Izrael nebo Irán. Obchodní školy mají podporu místních vlád, které považují vzdělání svých budoucích vůdců za prioritu pro větší přísun peněz do dané oblasti.

Doposud se ze strany obchodních škol většinou jednalo o krátkodobé vzdělávací aktivity pro vedoucí pracovníky. Například dvě londýnské školy však nyní současně spouštějí regulérní MBA programy v Dubaji. Cass Business School, která je součástí City University London, nabídne od podzimu všeobecný manažerský program a dvě specializace zaměřené na energetiku a islámské finance. London Business School bude od svých studentů vyžadovat povinné studium v londýnském i dubajském kampusu.

Obyvatelé Dubaje budou moci získat i MBA amerického stylu. Vzdělávací aktivity zde začíná spouštět například University of California at Berkeley nebo Sloan School of Management při Massachusetts Institute of Technology. Carnegie Mellon University založila svůj kampus v Kataru již v roce 2004 a vzdělává zde studenty v oblasti řízení obchodu a informačních technologií.

Některé školy s expanzí na Střední východ zatím váhají. Španělská IESE Business School se například snaží nejprve vyhodnotit, zda tento trh nenabídne příležitosti jen na několik let.

-kk-

Zdroj: College Journal - Informace o studiu a práci pod záštitou The Wall Street Journal
Zobrazit přehled článků ze zdroje College Journal