Pozor na krizi střední kariéry

I když většina zaměstnanců prochází poměrně bezbolestně adolescencí, řada jich má problém s krizí středního věku, respektive střední kariéry. Pojem „middlescents“ (zaměstnanci středního věku) vytvořili američtí vědci k popisu zaměstnanců ve věku 35-55 let, kteří se nacházejí ve středu své kariéry – pracují u jednoho zaměstnavatele nejméně pět let, pracují více než 50 hodin týdně a jsou sevřeni mezi péčí o děti a stárnoucí rodiče. V práci se projevují jako znudění a zbavení iluzí.

Ignorování této skupiny zaměstnanců může pro firmy znamenat skutečné obchodní riziko. Pokud jim nenabídnou možnost růst, tito zaměstnanci buď firmu opustí i se svými znalostmi a zkušenostmi, nebo zůstanou, ale s nižší produktivitou. Zaangažovat je můžete pomocí lepšího využití konceptu rovnováhy práce a soukromí. Pomoci může i dobrovolnictví. Zaměstnanci ve středu své kariéry hledají nové zkušenosti, a dobrovolná práce je proto může zaujmout.

Další možností jsou wellness programy. Společné procházky zaměstnanců o pauze na oběd nebo kurzy jógy po pracovní době přispějí nejen k lepší kondici, ale i týmové práci a morálce. Jako další benefit je na místě kvalitní zdravotní pojištění.

-kk-

Zdroj: Benefits Canada - kanadský portál o zaměstnaneckých výhodách
Zobrazit přehled článků ze zdroje Benefits Canada