Případ ješitné matky

Co může člověk dělat v práci v pátek ve čtyři hodiny? Nevím, co tam dělají jiní, ale já jsem právě vylepšoval materiály k projektovému řízení. Pak zazvonil telefon.

Na moje „Dobrý den, Interquality, Miroslav Kohl,“ zareagoval úplně cizí hlas. Pan Novák byl ředitelem kvality jednoho ze závodů velké nadnárodní výrobní firmy YA a chtěl vědět, jestli u Six Sigma platí opravdu 3,4 chyby na milion příležitostí chybu udělat a citoval na místě nějaký článek, kde byla uvedena jiná čísla.

„Ano, dostat se na úroveň kvality procesů řízené podle Six Sigma opravdu znamená mít maximálně 3,4 chyby na milion příležitostí chybu udělat, ale protože neznám celou vaši situaci, nemůžu vám pomoci – například, pokud bychom mluvili o dotazníku, který má 20 kolonek a je vyplněn milionkrát, pak počet příležitostí udělat chybu nebude milion, ale 20 milionů.“

Ještě chvíli jsme vedli příjemnou konverzaci, když pan Novák, už na konci rozhovoru, překvapeně konstatoval, že jsme první firma, kde v pátek v 16.00 nalezl člověka ochotného vést odbornou diskusi na dané téma. Zeptal jsem se ho, jestli Six Sigma mají. Říkal, že nemají a nebyl si jistý, zda by ji chtěli mít. Vyměnili jsme si informace o kontaktech, popřáli si hezké vánoce a pak jsem to pustil z hlavy.

V lednu mi přišla do mailu poptávka od pana Nováka na prezentaci o Six Sigma.

Čtěte dále zde.

Napsala Mgr. Adéla Boučková, INTERQUALITY, spol. s r.o.