ILO: Mladých bez práce stále přibývá

Ilustrační snímek

Globální míra nezaměstnanosti mladých lidí se stále drží na úrovni vrcholu ekonomické krize a nezačne se snižovat dříve než v roce 2016. Vyplývá to ze zprávy Global Employment Trends for Youth 2012, kterou právě zveřejnila Mezinárodní organizace práce (ILO). Letos bude dle této zprávy bez práce 12,7% globální pracovní síly ve věku od 15 do 24 let, což odpovídá období vrcholu krize v roce 2009 (loni to bylo 12,6%). Celkem je to 75 milionů nezaměstnaných mladých lidí, což je o 4 miliony více než v roce 2007.

V rozvinutých ekonomikách dosahuje míra nezaměstnanosti mladých 18 procent. Nejhorší je situace v severní Africe, kde nezaměstnanost mladých lidí stoupla o 5 % po tzv. Arabském jaru v roce 2011. Letošní míra nezaměstnanosti zde dosahuje 27,9%. V úzkém závěsu je pak Střední východ s 26,6 %, Latinská Amerika s 15, 6 % a jihovýchodní Asie s 13,5 %.

Ve většině regionů měla ekonomické krize silnější dopad na nezaměstnanost mladých žen než mladých mužů. Výjimku tvoří rozvinuté ekonomiky, v nichž byli více postiženi muži. Dále se ukázalo, že roste počet mladých lidí pracujících na částečné úvazky či v nízkoproduktivních pozicích. Mladí lidé, kteří nejsou zaměstnaní ani nestudují, se stali významným problémem, zejména v rozvinutých ekonomikách.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách Mezinárodní organizace práce zde.

-kk-

Zdroj: International Labour Organization - portál Mezinárodní organizace práce (ILO).
Zobrazit přehled článků ze zdroje International Labour Organization