Jak si správně vybrat dodavatele HR systémů

Ilustrační snímek

Nakupování technologií pro řízení lidských zdrojů je stále složitější. Vedle velkých hráčů se totiž na trhu objevují i menší, ale o to specializovanější a pružnější dodavatelé softwarových řešení, a stále rychleji se vyvíjejí i samotné technologie. Roste také složitost požadavků na HR informační systémy, například v souvislosti s talent managementem nebo sílícím trendem využití tzv. velkých dat.

Jak si tedy mají personalisté správně vybrat technologie a dodavatele pro své systémy? Na tuto otázku se nedávno zaměřil server ere.net a přinesl následující doporučení.

1. Ujasněte si své potřeby

Než se sejdete s jakýmkoli dodavatelem, měli bystě vědět, co chcete. Odpovězte si na tyto otázky: Jaké současné a budoucí výzvy vám má vybrané řešení pomáhat řešit? Jaké výsledky očekáváme a jaká rizika mohou nastat?

2. Zaměřte se na procesy

Žádná technologie by neměla řídit vaše procesy, musí to být naopak. Spolu s analýzou potřeb proto proveďte i analýzu konkrétních procesů, které má vybrané řešení zahrnovat.

3. Pozor na obchodníky

Počítejte s tím, že obchodníci, kteří vám budou prodávat svá řešení, budou skvěle znát technologii, ale mít jen minimální zkušenosti s prací personalistů. Nenechte se proto strhnout jen dobře zvládnutým marketingem.

4. Spolupracujte s IT

Vaše nové HR systémy bude pravděpodobně třeba integrovat do stávajících systémů. Budete tedy potřebovat pomoc kolegů z IT, kteří vám pomohou porovnat jednotlivé nabídky.

5. Nepospíchejte

Vybírejte řešení, která zapadají do vaší dlouhodobé a dobře promyšlení strategie, nikoli jen nejnovější trendy.

6. Zkuste pohled zvenčí

Nechte si poradit od důvěryhodných externích lidí, kteří nemají zkušenosti s tím, „jak se věci u vás vždy dělaly“.

7. Neustále měřte

Předem jasně stanovte měřítka úspěšnosti, která budete sledovat nejen v průběhu realizace projektu a po jeho spuštění, ale i v rámci samotného výběru.

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net