Povýšení škodí zdraví

Výzkum odborníků na ekonomii a psychologii z britské University of Warwick zjistil, že povýšení způsobuje v průměru o 10 % vyšší duševní napětí a nechává zaměstnancům o 20 % méně času na návštěvu lékařů.

V rámci studie a názvem Do People Become Healthier after Being Promoted se profesoři Chris Boyce a Andrew Oswald zaměřili na to, zda povýšení v práci zlepšuje zdraví zaměstnanců. Obecná představa totiž říká, že vyšší pocit kontroly nad vlastním životem a vlastní ceny je přímo spojen právě s lepším zdravím.

Vycházeli z dat sesbíraných v letech 1991-2005, přibližně tisícovky individuálních povýšení. Nenašli však žádné důkazy o přímém vlivu povýšení na zlepšení zdraví zaměstnanců. Naopak odhalili zvýšené duševní napětí a omezené časové možnosti, které vedou k méně častým návštěvám lékaře.

Chris Boyce shrnuje: „Povýšení není tak skvělé, jak si mnoho lidí myslí. Náš výzkum zjistil, že duševní zdraví manažerů se po povýšení zhoršuje. Neexistují žádné ukazatele zlepšení zdraví u povýšených lidí, s výjimkou nižší návštěvnosti v ordinacích praktických lékařů, čehož bychom se však měli spíše obávat, než abychom to oslavovali."

-kk-

Zdroj: Science Daily - americký internetový magazín věnovaný vědě, technologiím a medicíně.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Science Daily