Práce potřebuje smysl

Smysluplná práce má obohacující vliv na duševní zdraví zaměstnanců a posiluje jejich oddanost organizaci. Práce beze smyslu naopak s sebou nese symptomy stresu a úzkosti. To jsou výsledky nejnovější studie kanadského institutu pro bezpečnost a zdraví při práci IRSST (Institut de recherche Robert-Sauve en Sante et securite du travail).

Tým výzkumníků IRSST sbíral data od zaměstnanců čtyř organizací – nemocnice, střediska zdraví a sociálních služeb, výzkumného střediska a technicko-konzultační firmy. Prokázal, že atributy práce, jako je její užitečnost a morální poctivost, možnosti vzdělávání a rozvoje, autonomie, uznání a rovnost mezilidských vztahů, jsou spojeny s vnímáním smysluplnosti pracovní činnosti.

Vytvořil pak teoretický model, který představuje organizaci jako určující faktor zdraví zaměstnanců, jejich postojů a výkonnosti. Jestliže zaměstnanec chápe své pracovní aktivity, podmínky a vztahy s kolegy a nadřízenými v pozitivním světle, nachází ve své práci smysl a cítí se dobře psychicky i fyzicky. Pokud však má negativní náhled, nevidí ve své práci a pracovním prostředí smysl. Pak vykazuje projevy stresu či úzkosti. Navíc stále stoupá problém řešení etických a morálních otázek na pracovišti.  

Studie je k dispozici na adrese http://www.irsst.qc.ca/files/documents/PubIRSST/R-585.pdf.

-kk-
Zdroj: American Psychological Association - portál Americké psychologické asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje American Psychological Association