Prohrávající teorie snižování nákladů

Podle výzkumníka A. Tonelsona je krácení platů špatná volba, jak soupeřit v globální ekonomice. Tonelson, který reprezentuje malé a středně velké výrobce, to nazývá „ v konečném důsledku prohrávající teorií“. Podle něj nemůže žádná technologie, která má ušetřit na pracovní síle, vykompenzovat nízké platy, obrovskou nabídku pracovní síly a celkově nízké náklady v Číně, Indii a dalších zemích třetího světa.

Ve své knize Race to the Bottom (závod ke dnu) píše, že USA „nikdy nebudou schopny konkurovat prostým snižováním nákladů“. Poukazuje na to, že v minulých 10 letech získaly dovozy velký podíl amerického domácího trhu a že volný obchod zahájil vlnu importů tak, že se „exportovala“ výroba a ve stále větší míře výzkum a vývoj do zámoří.

 

Uznává, že někteří američtí zaměstnavatelé se zvládli udržet vzdor tomu, že snižovali platy. Poukazuje však na to, že dvouvrstvý systém platů, kde si pracovníci v současné době vydělávají okolo 10 – 14 USD na hodinu v pozicích, které platívaly dvojnásobek i více - podle něj nakonec střední třída vymizí a společenský profil USA se postupně začne podobat tomu ze zemí třetího světa.

-av-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net