Studie: Dvě třetiny zaměstnanců uvažují o odchodu

Ilustrační snímek

66 % globální pracovní síly se v následujícím roce chystá hledat kariéru jinde než u současného zaměstnavatele. Nejvíce nespokojených zaměstnanců je v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika), kde o opuštění současné práce často uvažuje 43 % zaměstnanců. V pacifické Asii je to 39 % zaměstnanců a v Severní a Jižní Americe 28 % zaměstnanců. Nejčastěji jsou to zástupci Generace Y (19-30 let) a Baby Boomers (49-66 let). Ukázal to letošní ročník studie Global Workforce Index společnosti Kelly Services, do které se zapojilo téměř 170 tisíc lidí z 30 zemí světa.

Při hodnocení potenciálních zaměstnavatelů považují zaměstnanci za nejdůležitější značku a pověst (58 %) a místo podnikání (52 %). S rostoucím věkem hraje stále důležitější roli osobní spokojenost v práci a work-life balance, což je nejdůležitější kritérium pro zástupce generace Baby Boomers. Generaci Y nejvíce zajímají možnosti osobního růstu a postupu. Osobní spokojenost v práci/work-life balance a možnosti osobního růstu/postupu však při výběru zaměstnavatele vedou u všech generací nad platem a benefity.

Při rozhodování o dalším směřování své kariéry používá stále více zaměstnanců sociální sítě. Nejvíce se tento trend uplatňuje v pacifické Asii (58 % ). V EMEA využívá sociální sítě tomto smyslu 40 % a v Severní a Jižní Americe 33 % zaměstnanců.

Na otázku, zda jim současná práce dává smysl, odpovědělo kladně 48 % zaměstnanců. Pocit smysluplnosti jim dává především možnost uspět a rozvíjet se. O odchodu uvažují vedle peněz nejčastěji kvůli nedostatku příležitostí k růstu a špatnému managementu.

Celá studie je k dispozici ke shlédnutí na stránkách Kelly Services zde.

-kk-

Zdroj: Recruiter.co.uk - portál odborného britského časopisu pro specialisty náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.co.uk