Studie: Krize pracovních míst v eurozóně

Ilustrační snímek

Nezaměstnanost v eurozóně stoupne v následujících pěti letech ze současných 17,4 milionu na 22 milionů lidí, nedojde-li ke změně politiky ve všech zemích platících eurem. Vyplývá to ze studie Mezinárodní organizace práce (ILO) s názvem Eurozone job crisis: trends and policy responses. Důsledky vleklé recese pracovního trhu budou zvláště tvrdé v krátkodobém horizontu pro mladé uchazeče o práci.

„Bez zacílených opatření pro zvýšení investic v reálné ekonomice se ekonomická krize ještě prohloubí a oživení trhu práce nikdy nezačne. Potřebujeme také globální shodu na nové cestě k růstu pracovních míst a globalizaci,“ komentoval výsledky studie generální ředitel Mezinárodní organizace práce Juan Somavia.

V současné době je v eurozóně bez práce více než třetina lidí v produktivním věku a dlouhodobá nezaměstnanost je na vzestupu. Nezaměstnaných přibývá především v jižní Evropě, situace se však výrazně nezlepšuje ani v Rakousku, Belgii a Německu - jediných zemích, v nichž došlo od roku 2008 k růstu zaměstnanosti. Vynucené škrty oslabily ekonomický růst a naopak posílily úbytek pracovních míst. ILO proto doporučuje:

  • Opravit finanční systém obnovením úvěrů pro malé firmy.

  • Podporovat investice a uchazeče o zaměstnání, zejména nejmladší generace.

  • Řešit rozdíly v konkurenceschopnosti jednotlivých zemí eurozóny.

Celá studie je k dispozici ke stažení na stránkách ILO zde.

-kk-

Zdroj: International Labour Organization - portál Mezinárodní organizace práce (ILO).
Zobrazit přehled článků ze zdroje International Labour Organization