Studie: Uchazeči o práci hledají na internetu především práci v administrativě

Ilustrační snímek

Lidé v životopisech na pracovním portálu Profesia.cz nejčastěji uvádějí, že se uchází o práci v administrativě ve všech věkových kategoriích, výjimkou je pozice řidiče ve věkové kategorii nad 55 let. Údaje vyplývají z databáze životopisů společnosti Profesia CZ na vzorku 42 000 životopisů, kdy v životopise lze uvést více pozic najednou.

,,Administrativa je atraktivní pro lidi s maturitou a překvapivě i pro vysokoškoláky. Nejvíce pak v administrativě chtějí pracovat vysokoškoláci 1. stupně, kde pozici administrativních pracovníků chce zastávat až 44 % z nich, zároveň v této kategorii představuje 5 nejvyhledávanějších pozic právě pozice v administrativě.

Administrativní pracovnice – to je nejžádanější pozice, kterou deklaruje až 34 procent žen. Muži uvádějí v jedné čtvrtině životopisů, že chtějí být řidiči,“ vybírá hlavní závěry výzkumu společnosti Profesia Marketing Director Kateřina Jaroňová.

Čím vyšší dosažené vzdělaní, tím větší nároky na pozice?

Uchazeči o práci se základním vzděláním uvádějí v životopisech nejvíce dělnické a pomocné pozice. Velmi podobně jsou na tom lidé se středoškolským vzděláním bez maturity, přestože se pořadí mírně liší, v top 10 se pozice opakují.

Zlom přichází u středoškoláků s maturitou, bohužel trend nejvíce poptávaných pozic v administrativě se drží až do skupiny s vysokoškolským vzděláním 2. stupně. Již téměř pravidlem se stává, že vysokoškoláci podcení v průběhu studia praxi a odborné zkušenosti a následně se ucházejí o pozice, kde by jim stačilo středoškolské vzdělání. „Tento trend můžeme sledovat dlouhodobě. Trh je nasycen absolventy bez zkušeností a odborných, praktických znalostí, tím dochází k neuplatnitelnosti absolventů vysokých škol a univerzit, což je velký problém,“ dodává Jaroňová.

Předpokládáme, že si lidé vybírají nejjednodušší cestu a tou může být právě administrativní práce. Uchazeči zde nepotřebují žádné specifické znalosti, dovednosti a zkušenosti. Pracovní nabídky v kategorii administrativa jsou velmi žádané a tomu odpovídá i počet reakcí.

Tabulka 1: Nejčastěji hledané pozice podle vzdělání

Zdroj: Profesia.cz - internetový portál práce v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profesia.cz