Výzvy současného leadershipu - pravý leader tráví čas se svým týmem, nikoli politikařením a budováním vlastní kariéry

Koncem května proběhla v pražské budově Opero konference Výzvy současného leadershipu, kterou pořádala společnost Assessment Systems. Účastníci měli možnost vyslechnout řadu zajímavých a především inspirativních přednášek od leaderů z různorodých oblastí. Celou událost nezahajoval nikdo jiný než zakladatel světově uznávané psychodiagnostiky Dr. Robert Hogan, který ve svých 85 letech uchvátil každého svým elánem a zapálením do tématu.

Dr. Robert Hogan Assessment Systems

Sérii přednášek odstartoval právě Robert Hogan, který hovořil o využití svých diagnostických metod a jejich aplikaci především pro obsazování manažerských pozic. Podle dat, které má k dispozici, je až 70 % všech manažerských pozic v USA obsazováno nevhodnými kandidáty.

Z toho plynou další závěry celosvětového výzkumu:

- 65 % zaměstnanců je v práci nespokojeno a to především se svým nadřízeným

- 65 - 75 % zaměstnanců by souhlasilo se snížením platu, pokud by byl "vyhozen z práce jejich nadřízený"

- Organizace nenabírají manažery na základě dat, ale především na základě jejich zkušenosti, sociálních schopností a inteligence

- 65 % z takto vybraných manažerů selhává

- Existuje 11 základních důvodů, proč manažeři selhávají, jsou to např. narcisismus, paranoia a mikro-management 

- Charizmatičtí lidé nebývají kvalitními leadery

Dr. Hogan rovněž představil základní principy, podle kterých lze poznat správného leadera a jak se liší od manažera, který sice působí charismaticky, ale není výkonný a většinu času tráví "politikařením" a budováním vlastní kariéry. 

Podívejte se na reportáž z konference

Výzvy současného leadershipu 2022 Assessment Systems

Mezi další inspirativní osobnosti se zařadil Ryne Sherman, (Chief Science Officer v Hogan Assessment Systems), který se ve své přednášce zaměřil na týmy a jejich výkon. Kimberly Nei (Director of Talent Analytics v Hogan Assessment Systems) představila praktické prvky diverzity a inkluze při hledání zaměstnanců a výběru talentů - DEI (Diversity, Equity, Inclusion), jež jsou pro vedení a dobré fungování firem nezbytné.

Výzvy současného leadershipu 2022 Assessment Systems

Zazněla také zajímavá čísla. Společnosti s nadprůměrnou diverzitou měly o 19 % vyšší příjmy z inovací a organizace s nadprůměrnou genderovou diverzitou a angažovaností překonaly ostatní společnosti o 58 %.

Během pandemie jsme viděli příklady vládnoucích žen, které měly lepší úspěch v překonávání krize, ale můžete to vidět i na finančních výsledcích firem. Organizace, které mají ženy zastoupeny na nejvyšších úrovních, měly o 34 % vyšší výnosy. A ačkoliv ženy představují pouze malé procento vedoucích pracovníků ve společnostech v žebříčku Fortune 1000, společnosti, které vedou, mají větší podíl na celkových tržbách. Pro organizace, které mají ve vedoucích pozicích ženy, je tedy v konečném výsledku měřitelný výsledek.

„Mít v organizaci různorodou pracovní sílu, která odráží širší pracující populaci, znamená, že společnost také odráží rozmanitost své zákaznické nebo tržní základny. Menšinoví zákazníci mají významnou kupní sílu a očekávají, že budou zastoupeni ve společnostech, od kterých nakupují,” vysvětluje Kimberly Nei.

Rostislav Benák (zakladatel Assessment Systems Group) otevřel palčivé téma shody vedení společností s HR. Posledním vystupujícím byl psycholog Gabór Füzér, který prezentoval případovou studii „Eaten by Culture: What comes after breakfast“.

Zleva: Ryne Sherman, Kimberly Nei, Rostislav Benák, Gabór Füzér

Závěrem proběhla panelová diskuze, které se zúčastnili: Petr Janák, Executive Director HR z PPF Group, Dora Grimová, Head of HR for Relief and Development Department z organizace Člověk v tísni, Bohdan Zronek, Member of the Board of Directors & Chief Nuclear Officer z ČEZ, Pavel Hadrbolec, Chief Financial Officer T-Mobile & Slovak Telekom, Jan Bubeník, Managing Partner z Bubeník Partners a v neposlední řadě i Rostislav Benák, zakladatel Assessment Systems Group.

Výzvy současného leadershipu 2022 Assessment Systems
Zleva: Daniela Písařovicová, Rostislav Benák, Pavel Hadrbolec, Dora Grimová, Bohdan Zronek, Petr Janák, Jan Bubeník

Diskutující hovořili nejen o budoucích výzvách, ale také o tom, co je naučila krize spojená s covidem-19, která u řady firem odhalila slabá místa. Pandemie ale na druhou stranu přinesla i pozitivní změny a to nejen v komunikaci samotné, ale také ve vedení lidí. Většina lidí i firem objevila svůj skrytý potenciál a nové možnosti.

Lídři se musí probudit, musí otevřeně a proaktivně komunikovat se zaměstnanci, seznamovat je s firemními plány a detaily, díky kterým zaměstnanci získají ke svým vedoucím důvěru a nebudou propadat zbytečným obavám.

Protože situace spojená s covidem a nyní také s válečnou situací na Ukrajině nejsou posledními krizemi, které nás čekají, všichni ve vedoucích pozicích by se na to dle diskutujících měli průběžně připravovat. I piloti letadel pravidelně trénují veškeré možné nepředvídatelné situace, přestože se do nich nemusí během své kariéru vůbec dostat. Ale jsou připraveni. Velmi důležité je sebe i své podřízené utvrzovat v tom, že nic není nemožné, vše se dá dokázat. To je jedna z věcí, která odlišuje úspěšné lídry a týmy od těch neúspěšných.