Jak se obléci na pohovor (2/2)

Ilustrační snímek

V první části článku o vhodném oblečení pro pracovní pohovor jsme si vysvětlili, že v podstatě neexistuje případ, kdy bychom mohli přijít příliš slušně oblečeni. Dozvěděli jsme se, jaký oblek, košili, kravatu a obuv by měli zvolit muži. Nyní se více zaměříme na oblečení žen a také na doplňky pro obě pohlaví.

Ženy by stejně jako muži neměly experimentovat s příliš výraznými barvami a vzory. Nejserióznější jsou tmavé barvy. Kalhotovým kostýmem nebo kostýmem se sukní délky ke kolenům rozhodně nic nezkazíte. K sukni vždy, bez ohledu na počasí, oblékejte punčochy, nejlépe tělové barvy. Obujte tmavé boty se špičkou na nižším podpatku. V případě studenějšího počasí můžete obout kozačky. Sandály či sportovní boty v létě však vyměňte za lodičky.

Minisukně a hluboké výstřihy na pohovory nepatří. V personálních odděleních jednak většinou pracují ženy, které tímto neoslníte, a za druhé rozhodně nebudete první, kdo něco podobného zkoušel na případné personalisty-muže. Zkuste se zamyslet, jaké signály příliš vyzývavým oblečením vysíláte.

Příliš mnoho doplňků škodí

V případě doplňků platí pro muže i ženy staré známé „méně je více“. Začněte pečlivým výběrem parfému. Parfém by měl být slabý, aby jej ostatní prakticky necítili. Pamatujte, že každý má jiný vkus a to, co voní vám, by mohlo ostatním velmi znepříjemnit pobyt s vámi v jedné kanceláři. Personalita navíc může být alergický...

Přicházíte-li na pohovor s pokrývkou hlavy nebo slunečními brýlemi, sundejte tyto doplňky hned po příchodu do budovy. Sluneční brýle si nenechávejte na hlavě. Šperky by měly být pouze decentní. Žádné silné řetězy a prsten na každém prstu.

Dokumenty, které s sebou na pohovor nesete, uložte do kožené aktovky nebo desek. Nezapomeňte na lahev vody, abyste se při čekání na pohovor mohli napít, a psací potřeby, abyste si mohli dělat poznámky. A na závěr zásadní věc – mobilní telefon.

V žádném případě by se vám nemělo stát, že vám při pohovoru zazvoní telefon. Telefon byste neměli mít v ruce ani když čekáte, až na vás přijde řada. Vypněte jej ještě před vstupem do budovy. Pokud se bojíte, že na to zapomenete, nalepte si barevný lísteček s připomenutím na desky s dokumenty, které si nesete.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse

Články v sérii

Aktuální

Jak se obléci na pohovor (1/2)

Aktuální

Jak se obléci na pohovor (2/2)