64% absolventů má problém s uplatněním ve vystudovaném oboru

Praha, 31. května 2012 – Téměř dvě třetiny respondentů vidí jako problematické uplatnění v oboru, který vystudovali. Vyplývá to z výsledků dubnové ankety serveru OnlinePráce, kde na otázku: „Našli jste pracovní uplatnění v oboru, který jste vystudovali?“, odpovědělo celkem 2085 lidí.

Dlouhodobý problém s uplatněním absolventů v oborech, které vystudovali, přetrvává. Vyplývá to z výsledků ankety pracovního portálu OnlinePráce, kde téměř dvě třetiny respondentů odpověděly záporně na to, zda našli uplatnění ve studovaném oboru. Naopak 36% si práci v oboru našlo, i když 17% z nich připouští, že je při hledání provázely problémy.

Zaměstnávání absolventů provází problémy zejména bezprostředně po ukončení studia. Potvrzuje to i Lea Kozáková ze zákaznického servisu pracovního portálu OnlinePráce: „Absolventi bezesporu patří mezi jednu z nejohroženějších skupin na pracovním trhu. Často nemohou najít práci v oboru, který vystudovali a často také musí přistoupit k nejrůznějším rekvalifikacím, což je časově i psychicky náročné. Rozhodně by v tomto případě pomohla hlubší komunikace škol, zaměstnavatelů a státu, aby měli studenti v budoucnu šanci studovat převážně perspektivní obory se šancí na kvalitní uplatnění.“

*****

Pracovní portál OnlinePráce vznikl v roce 2006 a slouží jako inzertní server pro vyhledávání zaměstnanců ze všech regionů celé České republiky v různých oborech. Vedle toho firmám poskytuje ucelené služby v oblasti HR marketingu a uchazečům o práci nabízí komplexní poradenství při hledání práce. Jako první na českém trhu spustil v prosinci roku 2009 novou službu – online testování kandidátů, které umožní firmám hledajícím nové zaměstnance rychlejší a přesnější orientaci při výběru vhodných kandidátů. Více informací o portálu OnlinePráce najdete na www.onlineprace.cz, přímo o OnlineTestu kompetencí pak na www.onlinetestovani.cz.