Boom počítačových odborníků končí, jejich platy klesají

„Poptávka po počítačových odbornících klesá a trend na trhu práce se postupně obrací. Na každou volnou IT pozici se nám hlásí desítky zájemců, nástupní platy kvůli tomu zákonitě klesají, od začátku roku přibližně o 5 až 10 %,“ uvedl generální ředitel IT společnosti Infinity Jaroslav Procházka.

Důvodem je podle něj rychlý nástup nových technologií, hlavně cloudu, který podnikům umožňuje snižovat počty IT zaměstnanců, a ti pak vstupují na trh práce. Technické vysoké školy navíc každoročně chrlí nové absolventy IT oborů, někteří z nich už ale hledají uplatnění jen obtížně a často na nižších pozicích, než by odpovídalo jejich vzdělání.

„I přes tuto změnu trendu pochopitelně existují specializované IT pozice, pro které je vhodných kandidátů nedostatek,“ upřesnil Jaroslav Procházka.

IT firmy přitom nadále patří k poměrně oblíbeným zaměstnavatelům. „Téměř samozřejmostí v naší branži zůstává týden dovolené navíc, stravenky, příspěvek na důchodové připojištění a další podobné benefity,“ konstatovala HR manažerka Infinity Petra Vodáková. Zkušení IT odborníci se proto zajímají hlavně o atraktivní pracovní náplň. „Exkluzivita a práce s novinkami se ukazuje být pro většinu špičkových zaměstnanců v IT rozhodujícím faktorem spokojenosti,“ dodal Jaroslav Procházka.