Česká republika slaví Den Seniorforce

Květa Fialová vyzdvihuje význam dobrovolníků z řad seniorů

Jako součást Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity uspořádá česká organizace FOKUS 18. října 2012 Den Seniorforce. Jedná se o akci, jejímž účelem je propagovat práci seniorů coby dobrovolníků a zdůraznit význam jejich přínosu pro společnost. Shromáždění konané za podpory Evropské komise patří do série akcí, které se pod názvem National Seniorforce Day konají po celé Evropské unii.

Humpolec. 17. října 2012. Český Den Seniorforce se bude konat 18. října od 14.00 do 18.00 hodin v domově důchodců v Humpolci. Během akce budou prezentovány způsoby, jakými senioři mohou pomáhat jiným seniorům při jejich každodenní práci a zájmových činnostech, a přispět tak ke zlepšení psychosociální situace obyvatel domova důchodců.  

Důležitými hosty dne Seniorforce budou dvě významné osobnosti České republiky, které jsou českými patrony Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 – slavná česká herečka paní Květa Fialová a RNDr. Michal Giboda, PhD., významný odborník z oblasti tropické parazitologie. Dalšími hosty budou zástupci kraje Vysočina, Městského úřadu Humpolec a zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Akce se zúčastní členové místního klubu seniorů v Humpolci, které personál domova důchodců přivítá a provede je po areálu. Pracovníci a stávající dobrovolníci z řad seniorů předvedou hostům dobrovolné činnosti, které jsou v současnosti prováděny: pomoc se čtením knih a tisku, vycházky, hraní her atd. 

Akce poslouží rovněž jako oslava dvou významných milníků. Jedním je desáté výročí založení organizace FOKUS, která připravuje a řídí dobrovolnické programy pro fyzicky handicapované a společensky izolované osoby. Druhým milníkem je padesáté výročí založení humpoleckého domova důchodců.

V mnoha zemích EU jsou Dny Seniorforce spojeny s Mezinárodním dnem pro starší občany, který se v měsíci říjnu slaví již dvě desetiletí. V souvislosti s Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity vyzvala Evropská komise veřejné úřady a dobrovolnické organizace po celé Evropě, aby věnovaly jeden den hledání nových způsobů, jak mobilizovat seniorské dobrovolníky a maximálně využít jejich přínosu. 

Jako příklad aktivit spojených s evropským Dnem Seniorforce lze uvést veletrh dobrovolnictví ve Vídni, který je zaměřen na mezigenerační a seniorskou dobrovolnickou práci. Lotyšské Ministerstvo sociálních věcí s podporou Zastoupení Evropské komise v Lotyšsku zorganizovalo speciální akci, jejímž záměrem bylo vytvořit vazbu mezi seniory a novorozenci a která vyzdvihla důležitost mezigenerační solidarity. Řada akcí se konala rovněž ve všech regionech Francie.

Akce konané po celé Evropě dávají občanům, politikům a zainteresovaným osobám příležitost mobilizovat seniory na celém kontinentu. Účast seniorů, ať už ve formě dobrovolnické práce, nebo prostřednictvím aktivní občanské účasti, je prospěšná pro společnost jako celek. Den Seniorforce oslavuje přínos seniorů a vyzdvihuje způsoby, jakými se mohou aktivněji podílet na činnosti společnosti.

Další informace najdete na následující stránce:

European Year for Active Ageing and Solidarity between Generations