České firmy míří k efektivitě přes své zaměstnance

Na workshopu TWI 2014 se zkušení podělili o své know-how s "nováčky"

Ve dnech 13. - 14. října se prostory Muzea Stará čistírna v pražské Bubenči zaplnily více než sedmdesáti zástupci 27 českých a slovenských firem, které chtějí posílit efektivitu svého fungování. Přijeli se proto inspirovat zkušenostmi těch podniků, které již implementaci TWI (Training Within Industry), tedy metody zavádění štíhlých procesů a kontinuálního zlepšování ve firmě, provedly a mohou se pochlubit pozitivními výsledky. V ČR a SR dnes již pracuje malá „armáda“ trenérů vyškolených TWI – jejich počet přesáhl letos v červnu magickou hranici 1.000 lidí.

Workshop TWI navázal na loňský mezinárodní TWI summit, který se poprvé konal v Evropě, a to v Praze. I tentokrát proběhl v režii DMC management consulting s.r.o., společnosti autorizované pro implementaci TWI v ČR a SR, a opět přivítal vzácné hosty, Patricka Grauppa a Scotta Curtise, novodobé průkopníky této metody a zástupce TWI Institute USA. Dvoudenní program byl sestaven do bloků tak, aby si na své přišli jak účastníci z firem, které s TWI nemají žádné zkušenosti, tak i těch pokročilejších, a zároveň aby zastoupení přednášejících přineslo v praxi přímo využitelné informace firmám výrobním i z oboru služeb. Rostoucí zájem o metodiku napříč spektrem činností dokazuje i přítomnost zástupců ČVUT Praha, která již metodiku uvedla na svou půdu úvodním workshopem v květnu letošního roku.

TWI metoda je nejlépe využitelná v procesech, které vyžadují standardizaci a přesné dodržování postupů. Také proto byla prakticky od svého počátku za druhé světové války velmi oblíbena v automobilovém průmyslu. Na workshopu toto odvětví reprezentovala například společnost Liplastec Czech Republic, výrobce komponent do automobilů, která má s TWI velmi čerstvé zkušenosti – úvodní školení proběhlo v letošním roce. Již nyní však pociťuje pozitivní efekty v podobě významného snížení počtu reklamací. Oproti tomu společnost Varroc Lighting Systems, světový dodavatel světelné techniky pro automobilový průmysl, pracuje s TWI již třetím rokem. K rozhodnutí implementovat vedla vedení potřeba zvýšení produktivity i kvality, bezpečnosti zaměstnanců při práci a také „zatočit“ s vysokou fluktuací.

Také Denso Manufacturing Czech, producent automobilových klimatizací a tepelných výměníků, přistoupil k implementaci v loňském roce a do dnešního dne již bylo například v rámci firmy zapracováno na 742 rozborů pracovních instrukcí pro zaškolování a další rychle přibývají. A proč TWI? Chybná manipulace operátorů s výrobky, nedodržování pravidel kontroly jakosti, nechápání důležitosti kvality a fluktuace – to je jen část problémů, se které TWI pomohlo vyřešit. Výsledky na jednom středisku reprezentuje například pokles zmetkovitosti z téměř 2 % na 0,98 % či  míra fluktuace, která klesla z 18,6 % na necelá 3 % a to vše za necelé 4 měsíce!

O zkušenosti s TWI se podělili i zástupci firmy HARTMANN - RICO a.s., kde díky standardizaci pracovních postupů zefektivnili zaškolování (z původních cca 40 h. na 20 - 30 h. dle pozice) a mezi lety 2011 a 2012 snížili počet reklamací o 50 %, AU Optronics Czech, s. r. o., poskytující integrovaná solární řešení, a Emerson Climate Technologies, výrobce kompresorů a systémů pro chladící a klimatizační zařízení, který navíc ve svém moderním závodě v Mikulově týden před TWI Workshopem hostil historicky první školení interních trenérů TWI v České Republice.

Zajímavé výsledky, přístupy a zkušenosti sdílely i společnosti Assa Abloy a Tower Automotive, velký úspěch sklidila prezentace Johna Vellemy, autora knihy Building a Global Learning Organization.

Štíhlá již dávno není jen výroba

Za obor služeb vystoupila Komerční banka, která již implementovala 60 % opatření ve 20 oblastech identifikovaných ke zlepšení, a společnost ARAMARK ČR, poskytovatel firemního stravování pro podniky, business centra, nemocnice i armádu. Přes 100 klientů a 65 000 vydaných jídel denně klade velké nároky na standardizaci procesů. ARAMARK se k tomu potýkal s nízkou či nulovou kvalifikací velké části nových zaměstnanců a vysokou mírou fluktuace, noví zaměstnanci navíc přicházejí s minimální zkušeností s velkým stravovacím provozem, a proto se Aramark pustil do implementace modulů TWI.

Přednáškový program doplnily praktické ukázky aplikace metodiky přímo v provozu a tréninkovém centru libereckých firem Denso Manufacturing Czech a Liplastec. V Praze měli účastníci zažít zaškolení podle TWI na vlastní kůži s trenérem společnosti Aramark při „Kuchařské škole“.

Z ohlasů účastníků:

  • zápal prezentujících pro metodiku a její výsledky přesvědčují o efektivitě a výhodách TWI

  • vysoká úroveň prezentací umožnila jednoduché sdílení zkušeností a inspiraci, jakou cestou se vydat

  • ocenili jsme velké množství nápadů a informací, které lze uplatnit ve vlastní praxi, zároveň jsme si uvědomili vlastní rezervy a slabá místa

  • prezentace z různých odvětví ukázaly, že TWI je vysoce univerzální metoda a lze ji použít v jakékoli sféře

  • workshop naprosto splnil očekávání – rozsahem a strukturou informací, výměnou zkušeností a atmosférou zaujetí pro stejnou věc

 

TWI je cestou ke kontinuálnímu zlepšování

S doznívající recesí ve většině firem přetrvává tlak na snižování stavů, ořezávání výdajů a eliminace všeho, co se ve výsledku neodráží ve službě zákazníkovi. Tím, na co by se však firmy měly soustředit v první řadě, je efektivita. Snížení zmetkovosti, dodržování nastavených standardů, eliminace neefektivních procesů, optimalizace zaškolování. Všechny tyto oblasti TWI metoda pomáhá společně s proškolenými zaměstnanci efektivně řešit.

TWI metoda zavádění štíhlé výroby je soubor zcela elementárních standardů, zaváděných přímo v podniku klienta a za plného provozu, což je velmi důležité. Nejen že není narušen chod společnosti, zaměstnanci navíc vše okamžitě vidí v praxi, mohou si okamžitě vyzkoušet a jsou průběžně korigováni v případě, že instrukce nedodržují správně. Implementace TWI je dlouhodobý proces, který však v případě efektivního zakotvení brzy nese své výsledky,“ vysvětluje Jitka Tejnorová, jednatelka společnosti DMC management consulting, certifikovaná pro implementaci TWI v ČR a SR. „Program je unikátní svou jednoduchostí a univerzálností a  funguje stejně dobře dnes jako v době svého vzniku ve 40. letech minulého století.“

Unikátnost metodiky TWI spočívá zejména v univerzální použitelnosti, kterou zaručuje její koncentrace nejen na procesy, ale na lidi a procesy zároveň. Při popisu své osobní cesty k TWI vždy zdůrazňuji, že to není TWI, kdo mění – VY měníte. Podle mých více než čtyřicetiletých zkušeností s TWI je tento přístup jediný, který zaručuje dlouhodobé výsledky ve snaze o kterýkoliv způsob kontinuálního zlepšování,“ říká Patrick Graupp, spoluautor a průkopník novodobé metodiky TWI.

 

TWI (Training Within Industry) je vysoce efektivní metoda, která prostřednictvím zavádění mnohokráte prověřených standardů efektivně aplikuje štíhlou výrobu v provozu klienta. Přináší tak výrazné úspory i tam, kde již byly mj. z důvodu přetrvávajícího hospodářského útlumu maximálně optimalizovány náklady na mzdy i materiál a kde zdánlivě není již jak šetřit. TWI spočívá v důkladné standardizaci a optimalizaci všech procesů ve firmě, nutné pro zavádění štíhlé výroby. Metoda TWI je totiž maximálně jednoduchý, desetiletími praxe ověřený a odladěný způsob zavádění štíhlé výroby.

TWI institute realizuje TWI školení, certifikaci, koučování a vzdělávání rostoucí komunity odborníků a školitelů ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví, zdravotnictví a odvětví služeb po celém světě. Institut vytvořil velkou a rychle expandující síť certifikovaných lektorů poskytujících program TWI ve Spojených státech a po celém světě. TWI sídlí v Syracuse, NY a pobočky, školitele a klienty má ve 31 zemích na 6 kontinentech.