EU zahajuje Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity: Zapojte se!

Kodaň, 18. ledna 2012 - Dnešním dnem byl zahájen Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, a to dvoudenní konferencí v Kodani pořádanou Evropskou komisí a dánským předsednictvím EU. Iniciativa Evropský rok (ER) usiluje o zvýšení povědomí o aktivním stárnutí zejména v oblastech zaměstnanosti, účasti na chodu společnosti a nezávislém životě seniorů. Evropský rok bude stimulovat zúčastněné strany a politické činitele k tomu, aby přijímali závazky pro výše uvedené oblasti a podnikali konkrétní kroky.

Tyto závazky mohou mít různou podobu - od legislativních reforem (zaměřených například na odstraňování překážek bránících starším lidem zůstat v zaměstnání) přes analýzy, veřejné debaty, zvyšování povědomí až po stanovování priorit pro konkrétní kroky. Města se například mohou zapojit do programu „Města přátelská seniorům“ Světové zdravotnické organizace. Firmy mohou zlepšovat pracovní podmínky pro starší zaměstnance. Občanské organizace mohou podporovat dobrovolnickou činnost seniorů. Internetové stránky iniciativy Evropský rok jsou místem, kde je možné takovéto závazky zveřejňovat a také se inspirovat tím, co se děje jinde. Na konci roku budou nejúspěšnější závazky oceněny jak na národní, tak celoevropské úrovni.

László Andor, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění říká: „Aktivní stárnutí je o tom pomáhat starším lidem, aby si udrželi zaměstnání a mohli se dělit o své zkušenosti, je také o pokračující aktivní účasti seniorů na chodu společnosti a o jejich zdravém, nezávislém a naplňujícím životě. Aktivní stáří je nezbytné k tomu, abychom v roce 2020 dosáhli našeho cíle 75% zaměstnanosti a dokázali pozdvihnout nejméně 20 milionů lidí z chudoby. Tento Evropský rok vyzývá k činům v různých oblastech, jako jsou zaměstnanost, sociální ochrana, vzdělávání a odborný výcvik, zdravotnictví a sociální služby, bydlení a veřejná infrastruktura“.

Populace Evropské unie stárne. Od roku 2012 se začne podíl evropské populace v produktivním věku snižovat, zatímco počet obyvatel ve věku 60 let a více se bude výrazně zvyšovat, a to přibližně o dva miliony ročně. Tento demografický posun je výsledkem toho, že velký počet lidí z generace tzv. poválečného „baby boomu“ nyní dosahuje důchodového věku.  Průměrný věk v Evropské unii je nyní kolem 40 let, avšak kolem roku 2060 se zvýší na 47. Poměr populace v tzv. „Evropské 27“ ve věku 55 let a více vzrostl z 25 % v roce 1990 na 30 % v roce 2010 a v roce 2060 se odhaduje jeho další zvýšení až na 40 %. Avšak nejde pouze o to, že Evropané žijí déle. Jsou také zdravější než kdy předtím, což představuje významný potenciál pro evropskou společnost a ekonomiku.

Iniciativa Evropský rok 2012 zahrnuje tři rozměry aktivního stárnutí:

-    Aktivní stárnutí v zaměstnání. Pro to, aby starší zaměstnanci mohli zůstávat v zaměstnání, je nezbytné zlepšovat pracovní podmínky a přizpůsobovat je zdravotnímu stavu a potřebám starších zaměstnanců, zlepšovat dovedností a kvalifikaci starších zaměstnanců poskytnutím lepšího přístupu k celoživotnímu vzdělávání a upravit systém daní a bonusů/státní podpory, aby zajišťoval účinnou stimulaci pro delší setrvání v zaměstnání.

-    Účast na chodu společnosti. Zlepšování příležitostí a podmínek pro to, aby senioři mohli přispívat chodu společnosti jako dobrovolní pracovníci nebo prostřednictvím rodinné péče. Tím bude zabráněno společenské izolaci seniorů a mnoha problémům a rizikům s ní souvisejícím.

-    Nezávislý život. Podpora zdravého životního stylu a preventivní zdravotní péče prostřednictvím kroků, které maximalizují počet let zdravého života a předcházejí tak závislosti seniorů, a také snaha o uzpůsobení prostředí (veřejných budov, infrastruktury, dopravy, výstavby) tak, aby bylo přátelštější seniorům a umožňovalo jim zůstat co nejdéle nezávislými.

Souvislosti

Během Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity se na národní i celoevropské úrovni uskuteční stovky aktivit, projektů a komunikačních událostí.

-    Úvodní konference ER 2012 v Kodani zaměřena na inovace, které mohou přinést nová řešení budoucích výzev stárnoucí evropské populace v oblasti zaměstnanosti, zdravotnictví a sociálních věcí. Mezi mluvčími budou: László Andor, evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění, John Dalli, evropský komisař pro zdravotnictví a politiku spotřebitele, Mette Frederiksen, dánský ministr pro zaměstnanost, Sotiroula Charalambous, kyperská ministryně práce a sociálních věcí, Karen Hækkerup, dánská ministryně sociálních věcí a integrace a další.

-    Novinářská konference EY2012 (konference pro novináře, která se uskuteční v Bruselu v březnu 2012)

-    Další události, které umožní zúčastněným stranám a občanům zapojit se a přispívat k politice aktivního stárnutí a k mezigenerační solidaritě v rámci celé EU. Na konci roku budou některé významné úspěchy v této oblasti oceněny udělením cen na evropské konferenci.


Klíčová data a události související s oblastí aktivního stárnutí:
 

- 18. - 19. leden - zahajovací konference ER2012 v Kodani

- leden a únor - národní zahajovací konference

- 14. únor - Fórum zaměřené na ER2012 pořádané Komisí pro regiony v Bruselu

- březen - konference pro média „Zpravodajství o problematice stárnutí a mezigenerační solidarity“ v Bruselu

- 7. duben - Světový den zdraví zaměřený na zdraví a stárnutí

- 29. duben - Evropský den mezigenerační solidarity (propagace mezigeneračních setkání ve školách v týdnech před a po 29. dubnu)

- 4. červen - Konference na téma „ Řádná správa příznivá pro aktivní a zdravé stárnutí“ v Bruselu

- 19. - 20. září - ministerská konference Evropské hospodářské komise (UNECE) na téma stárnutí ve Vídni

- 1. říjen - Mezinárodní den seniorů

- 4. listopad - Evropské demografické fórum

- listopad - Ceremonie udílení cen v Bruselu

- prosinec - závěrečná konference na Kypru

 

Bližší informace naleznete zde:

Oficiální internetové stránky iniciativy Evropský rok