Exchange Meeting ve společnosti Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA)

Ve čtvrtek 3. září 2015 se v Kolíně ve společnosti Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) konal Exchange Meeting, který pořádala organizace People Management Forum. Této události se zúčastnilo na pět desítek HR manažerů z předních českých firem a agentur a diskutovalo se na téma Zavádění HR partneringu se specifiky ve výrobní společnosti.

Byly ukázány praktické zkušenosti, ale také představeny problémy a obtíže, s nimiž se v automobilce při tomto projektu potýkali. Ředitel personálního oddělení a oddělení podnikových záležitostí Jan Pešek krátce představil společnost TPCA a samotný vznik myšlenky zavedení pozice HR partnerů přímo na výrobních linkách. „Stáli jsme před nutností pružněji reagovat na požadavky interních zákazníků především z výroby a viděli jsme zde příležitost v rozšíření působnosti dosavadních area specialistů“ uvedl Pešek a dodal, že se TPCA samozřejmě inspirovala v podobných firmách formou benchmarku.

Manažer sekce vztahů se zaměstnanci Lubomír Nesvadba, který byl pověřený implementací celého projektu v TPCA popsal celou proceduru vzniku od první myšlenky až po finální realizaci. Zaměřil se i na testování a rozvoj jednotlivých HR partnerů, shrnul pozitivní body, které po roční zkušenosti projekt přinesl a nezastíral ani body pro zlepšení. Praktické zkušenosti výrobního manažera nakonec přiblížil manažer finální montáže Petr Sodomka, který přinesl pohled tzv. z druhé strany interního zákazníka. „Mohl jsem se podílet jako manažer HR na startu projektu a nyní při působení ve výrobě mohu potvrdit, že jsme šli správnou cestou. Pokud bychom si nyní mohli vybrat, šli bychom do toho znovu,“ shrnul Sodomka.

V živé závěrečné diskusi účastníky nejvíce zajímalo, s  jakými zádrhely se TPCA při zavádění HR partneringu potýkala, jak zvládali velkou změnu ve své práci samotní HR partneři a na co se budou soustředit do budoucna.

Exchange Meetingy jsou nejoblíbenějším formátem akcí PMF, jež jsou využívány v rámci svého členství této profesní neziskové organizace.