Firmy využívají agenturní zaměstnávání stále častěji

Členové Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) zvýšili svůj obrat v meziročním srovnání o 13%.

Počet agenturních pracovníků zaměstnaných prostřednictvím APPS vzrostl meziročně o 14% na 19.800 pracovníků (po přepočtení na plné úvazky). Členové APPS našli v 1. pololetí 2013 práci pro 50 tisíc agenturních zaměstnanců, což je o 6% více než v 1. pololetí 2012 a dostáváme se tak na hodnoty v předkrizovém období.

V době ekonomické nejistoty a výkyvům zakázek, hledají zaměstnavatelé různé formy flexibilního řešení lidských zdrojů. Dobrou zprávou je, že stále využívanější jsou legální formy flexibilní práce, které jsou pod kontrolou státu a jsou přínosem pro státní rozpočet.

Objem v agenturním zaměstnávání – přidělování na dobu určitou – dosáhl v první polovině roku 3,6 mld. Kč, z této částky uhradili agentury práce srážky dle příslušných právních předpisů (tedy zálohu na daň z příjmů fyzických osob, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné veřejného zdravotního pojištění) ve výši 34%, tj. 1,2 mld. do státního rozpočtu.

APPS odhaduje svůj podíl na celkovém agenturním zaměstnávání v ČR na 50% a současně dle údajů Ministerstva vnitra a MPSV se může objem černého trhu agenturního zaměstnávání pohybovat na ročních číslech až 6 mld. Kč a tedy ztráta ve státní pokladně může dosáhnout až 2 mld. Kč ročně.

O Asociaci poskytovatelů personálních služeb:

Představujeme Vám APPS jako aktivní seskupení zejména agentur práce, ale i dalších subjektů, které se snaží vytvářet podmínky pro úspěšný rozvoj stabilního trhu pracovních sil v České Republice. APPS, založena v roce 2002, je profesionální platformou pro setkávání a výměnu informací poskytovatelů personálních služeb. Členové APPS poskytují svým zákazníkům vysokou kvalitu nabízených služeb v pracovně právní  oblasti a přistoupili k Etickému kodexu Asociace. Členové APPS společně vytvořili, dodržují a propaguje „Zlaté standardy HR služeb dle APPS“ pro oblast agenturního zaměstnávání a přímého vyhledávání.

APPS pravidelně pořádá odborné semináře, konference, je partnerem veletrhů a dalších akcí.

APPS je řádným členem Mezinárodní konfederace agentur práce Ciett, Evropské konfederace agentur práce Eurociett, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Asociace pro kolektivní vyjednávání a rozvoj pracovních vztahů AKV a je partnerem Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.