Jobs.cz: polovina Čechů má finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání

  • Počet lidí s peněžní rezervou pro případ ztráty zaměstnání během dvou let vzrostl o 44 %

  • Nejistota mezi zaměstnanci výrazně zesílila, pouze 6 % dotázaných se nyní nestrachuje o práci

Praha, 6. března 2013 – Počet lidí, kteří si vytvářejí finanční rezervy pro případ ztráty zaměstnání, proti roku 2011 výrazně narostl. Jasně to ukazuje šetření, které mezi návštěvníky portálu Jobs.cz uspořádala společnost LMC. Stejné otázky přitom položila už před dvěma lety: odpovědi je tak možné rychle porovnat.

Plných 49 % respondentů letos odpovědělo, že určitou finanční rezervu pro případ ztráty zaměstnání již má vytvořenu. To je proti roku 2011, kdy stejně odpovědělo 34 % dotázaných, nárůst téměř o polovinu. Na 36 % vzrostl rovněž počet odpovědí „Zatím rezervu nemám, ale plánuji si ji vytvořit.“ V roce 2011 to uvedlo jen 27 % lidí – letos je tedy těchto odpovědí o třetinu více.

Naopak značně poklesl počet těch, kteří zatím k vytváření finančních rezerv nezaujali jasný postoj a tuto možnost teprve zváží. Ještě před dvěma roky šlo o 20 % lidí, letos odpovědělo stejně pouze 9 % dotázaných. Zdaleka nejmenší podíl souhlasných odpovědí zaznamenala možnost „Ne, o práci se nestrachuji.“ Zatímco před dvěma lety ji zvolilo 19 % dotázaných, letos ji zvolilo pouhých 6 % zaměstnanců. To je pokles na necelou třetinu stavu z roku 2011.

Výsledky našeho šetření odrážejí dvě zásadní skutečnosti. Nejistota na pracovním trhu v důsledku dlouhodobě negativních zpráv výrazně zesílila, lidé se proto stále častěji uchylují k vytváření finančních rezerv pro případné těžší časy. V České republice je však také poměrně početná skupina těch, kteří by si jistou rezervu rádi vytvořili, nemají však z čeho, neboť jim současná mzda vystačuje pouze na pokrytí životních nákladů,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje. „Nutno však podotknout, že sebevětší peněžní zásoby většinou neřeší vše v situaci, kdy zaměstnanec není na trhu práce konkurenceschopný. V případě obav o zaměstnání je proto vhodné se aktivně zajímat o zvyšování nebo rozšířování své kvalifikace.“

Masivní vytváření rezerv pro případ ztráty zaměstnání navíc může být jedním z důležitých důvodů, proč v ČR roste počet bankovních vkladů a zároveň klesá ochota lidí utrácet. Podle zprávy České bankovní asociace vzrostl loni objem vkladů v bankách o 238,5 mld. Kč, tedy na jednoho obyvatele přibližně o 22 600 Kč. Podle ČSÚ pak maloobchodní tržby ve stejném období klesly o 1,1 %.

V případě zájmu Vám další informace poskytne: Tomáš Ervín Dombrovský, tomas.dombrovsky@lmc.eu, tel.: +420 725 072 166