Nedostatek školek v Česku odrazuje od práce i manažerky

Nemáme školku, práci tedy odmítám, tvrdí v Česku 6x více žen než v západní Evropě

Praha, 17. července 2012 - Přetrvávající nedostatek míst ve státních mateřských školkách a nedostatečná legislativa ohledně zřizování a provozování firemních školek je velkou překážkou pro uplatnění rodičů na pracovním trhu. Vyplývá to z analýzy společnosti Stanton Chase, která se zabývá vyhledáváním vrcholových manažerů.

„Především ženy odmítají i lukrativní pracovní nabídky, protože nemají zajištěno hlídání dětí,“ tvrdí Jozef Papp, Managing Partner Stanton Chase Praha. Zatímco v západní Evropě a Severní Americe kvůli nemožnosti zajistit hlídání dětí a péči o ně odmítají lukrativní pozice 4 % kandidátek, v České republice je to 22 %. „To je významným signálem negativního sociálního trendu. Když žena zůstává na mateřské dovolené vlastně z donucení a není jí tak umožněno se vrátit do zaměstnání, stává se nedobrovolně sociálně a profesionálně izolovanou,“ dodává Jozef Papp, Managing Partner společnosti Stanton Chase.

Obecně má v České republice více než polovina žen na mateřské dovolené zájem pracovat, přičemž 29 % z nich uvádí, že nepracuje, protože nemá možnost zajištění hlídání a péče o dítě. Matky přitom tvoří důležitou část pracovního trhu: jsou zkušené, kvalifikované a mnohdy jsou daleko efektivnější než jejich bezdětné kolegyně. Vědí, že v určitou dobu musí vrátit domů k rodině, a tak si čas určený pro práci umí lépe rozvrhnout. „Přesto ani zaměstnavatelé, ani stát neřeší zásadní nedostatky, které jsou na překážku jejich bezproblémového návratu do zaměstnání,“ tvrdí Jozef Papp.

V roce 2010 bylo zamítnuto na 40 000 žádostí o umístění dítěte do mateřské školy a v roce 2011 to bylo již 52000. V České republice je přitom pouze 4 880 státních mateřských škol, přičemž počet dětí ve věku od jednoho do devíti let se pohybuje okolo 979 600.

Situace v péči o děti mladší tří let je ještě horší. Státem spravovaných jeslí nabízejících péči o děti do tří let věku v ČR funguje pouhých 46, což odpovídá pokrytí zhruba 1 % počtu dětí.

Soukromé mateřské školy a jesle se liší v kvalitě a ceně. „Ve většině případů částka za měsíční hlídání přesáhne deset tisíc korun a výjimkou nejsou ani částky přes 20 tisíc. To je i pro dobře postavené manažerky příliš a připomíná to vydírání, kterému stát přihlíží,“ potvrzuje Jozef Papp.

Některé firmy zakládají vlastní školky. To je praxe, která fungovala již za socialismu, ale postupem času zcela vymizela. Postupně se však vrací, v ČR je nyní v provozu asi 20 firemních školek. Legislativa je však nevyhovující a pro firmy jsou školky finančně náročné. „Některé proto omezují jejich provozní dobu na 4 hodiny denně, což problém matek neřeší,“ tvrdí Hana Vojíková, konzultantka společnosti Stanton Chase.

Od příštího roku možná stát firemním školkám uhradí 60 % celkového provozu, jejich zřizování by bylo snazší a počet by se mohl markantně zvýšit. „Výhody pro zaměstnavatele jsou zřejmé: dřívější návrat kvalifikovaných zaměstnanců z rodičovské dovolené, snížení nákladů na příjímání a školení nových lidí, zvýšení prestiže firmy a vyšší loajalita zaměstnanců,” potvrzuje Jozef Papp.

Stanton Chase

Mezinárodní společnost Stanton Chase je jedním z předních světových poskytovatelů služeb v oblasti executive search. Hlavním cílem společnosti je budování profesionálních manažerských týmů pro klienty na celém světě. Společnost byla založena v roce 1990 a v současné době působí v 72 pobočkách ve 42 zemích Asie, Evropy a Ameriky. Hlavním klíčem úspěchu společnosti je důraz na profesionalitu zaměstnanců, jedinečná strategie, výborná znalost klienta, schopnost naslouchat a flexibilně se přizpůsobit jeho potřebám.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Nikola Nosreti

Hill + Knowlton Strategies

T: (+420) 724 666 605

nikola.nosreti@hkstrategies.com