New Horizons radí, jak získat celosvětově uznávanou IT certifikaci CISSP

Certifikace Certified Information Systems Security Professional (CISSP) je jednou z nejvyhledávanějších a nejpřísnějších certifikací v IT průmyslu. Jedná se o mezinárodně uznávanou certifikaci profesionálů v oblasti informační bezpečnosti. Společnosti dychtivě vyhledávají odborníky právě s tímto osvědčením. Absolvování zkoušky vyžaduje rozsáhlé znalosti o kybernetické bezpečnosti a praktické zkušenosti v oboru. Vybrali jsme nejčastější a užitečné dotazy, na které byste rádi znali odpovědi. 

Co je CISSP?

Certifikace CISSP je celosvětově uznávaným standardem v certifikaci bezpečnosti informací. Uděluje ji konsorcium International Information Systems Security Certification Consortium, známé také pod názvem (ISC)². 

Jednou z výhod CISSP je, že je neutrální vůči prodejci. Umožňuje získat klíčové zkušenosti s řízením a implementací bezpečnostního programu, aniž by bylo nutné držet se jedné platformy. Od 18. prosince 2017 používají všechny anglické zkoušky CISSP na celém světě CAT (Computer Adaptive Testing). 

Zkouška CISSP CAT trvá 3 hodiny a obsahuje 100-150 otázek s možností výběru z několika možností. Dále pokročilé otázky, jejichž cílem je posoudit znalosti a porozumění osmi doménám v rámci (ISC)² Common Body of Knowledge (CBK, neboli společný soubor znalostí). 

Komu je CISSP určen?

Tato pokročilá certifikace je určena: 

  • zkušeným odborníkům v oblasti IT bezpečnosti
  • auditorům, konzultantům
  • vyšetřovatelům nebo instruktorům
  • síťovým nebo bezpečnostním analytikům a inženýrům
  • správcům sítí
  • odborníkům na informační bezpečnost a na řízení rizik

Co zahrnuje zkouška CISSP?

Zkouška hodnotí odbornost napříč osmi bezpečnostními doménami CBK. (Představte si domény jako témata, která potřebujete zvládnout na základě svých profesních zkušeností a vzdělání.) Úspěšné absolvování zkoušky prokazuje, že máte pokročilé znalosti a technické dovednosti, které vám umožní efektivně navrhnout, implementovat a spravovat nejlepší program kybernetické bezpečnosti.

Bez ohledu na to, kolik zkušeností máte s každou doménou, je pravděpodobné, že narazíte v otázkách ke zkoušce na neznámou terminologii a nové koncepty. Proto je příprava na CISSP pomocí školicích, výukových a samostudijních pomůcek nejlepším způsobem, jak zvládnout všech osm domén CBK.

Tip: Materiál ke zkoušce se pravidelně aktualizuje, což je jeden z důvodů, proč je třeba každé tři roky recertifikovat. Ujistěte se, že všechny studijní materiály, které používáte, jsou nejnovější.

Jaké jsou požadavky na certifikační zkoušku CISSP?

Před zkouškou CISSP musíte prokázat, že:

  • máte alespoň pět let přímé odborné praxe ve dvou nebo více oborech souvisejících s osmi bezpečnostními doménami CBK
  • nebo vysokoškolský titul a čtyři roky přímé odborné praxe

Po úspěšném složení zkoušky CISSP musíte získat formulář s potvrzením podepsaný certifikovaným odborníkem (ISC) ² a přihlásit se k etickému kodexu (ISC)².

Tip: Ujistěte se, že podepsaný formulář s potvrzením odešlete do 9 měsíců od absolvování zkoušky, abyste se stali plně certifikovanými. Absolvování testu vám automaticky neuděluje status certifikace.

Kolik stojí certifikace CISSP?

Obvykle 699 $ (640 EUR), ale přesná cena a další poplatky se mění v závislosti na tom, kde ji zvolíte. Za změnu/posunutí termínu je nutné zaplatit pokutu 50 $, za úplné zrušení pak 100 $.Po složení zkoušky získáte certifikaci na další tři roky. Během této doby je nutné zaplatit roční udržovací poplatek a ročně předložit 40 kreditů dalšího odborného vzdělávání (CPE). Jakmile vaše tři roky vyprší, musíte být certifikováni znovu.


3 tipy pro zvládnutí certifikace 

Certifikační zkouška CISSP je skutečně vyčerpávající. Chcete-li prokázat svou odbornost v každé doméně a úspěšně absolvovat certifikaci, musíte získat alespoň 700 bodů z celkového maxima 1 000 bodů. Zde jsou tři tipy, které usnadní vaše studium a pomohou vám zkoušku složit.

1. Vyhledávejte více zdrojů ke studiu

(ISC)² poskytuje několik zdrojů, které vám pomohou ve studiu na zkoušku, včetně osnovy, studijního průvodce, praktických testů a dalších. Můžete si také stáhnout oficiální studijní aplikaci, zakoupit si oficiální učebnici a použít flash karty CISSP. 

Více studijních zdrojů, včetně online a osobního odborného školení, je ta nejlepší cesta ke složení zkoušky. Můžete absolvovat kurz v učebně s dalšími profesionály, zvolit soukromý individuální výcvik nebo se přihlásit do malého skupinového kurzu s lidmi, které znáte.

Doporučené školení

2. Studujte s rovnocennými partnery

Studium s ostatními lidmi může podpořit skvělé skupinové diskuse a pochopit tak koncepty, kterým nerozumíte. Pokud se chystáte na školení, budete se moci spojit s jednotlivci, kteří prochází stejným materiálem.

Můžete také hledat online fóra nebo si vytvořit vlastní studijní skupinu. Zúčastněte se setkání odborníků v oblasti bezpečnosti, abyste se spojili s lidmi, kteří již zkoušku absolvovali, a získejte radu od ostatních.

3. Vyvažujte váš čas 

Příprava na certifikační zkoušku CISSP vám zabere opravdu mnoho času. Pravděpodobně budete kombinovat studium s prací na plný úvazek a dalšími osobními povinnostmi. Nejlepší strategií je vyčlenění konkrétních hodin na studium.

Je dobré udržovat v rovnováze učení a praktické testy. Tím budete připraveni na všechny typy otázek. Počítejte s učením měsíc až dva, abyste předešli tlaku týden před datem zkoušky. 


Na CISSP vás s jistotou připraví odborně vedené školení New Horizons - největší světová školící společnost v oblasti IT. 

Nejste si jisti, zda byste měli užívat CISSP? Kontaktujte společnost a získejte více informací o certifikaci Cybersecurity z New Horizons of Prague.